Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (22.06 - 28.06)
  • Нед, 05/07/2015 - 14:27

У понеділок 22 червня 2015 р Папа Франциск відвідав храм Вальдійської Євангельської Церкви. У промові Папа Франциск пригадав свої зустрічі з  Валдійською Церквою в Аргентині, підкреслюючи їхню духовність і віру. Від імені католицької Церкви, в ім’я Ісуса Христа, Вселенський Архиєрей попросив прощення у вальденсів за нехристиянське, а, іноді, й нелюдяне ставлення до них протягом історії, наголосивши на потребі взаємного прощення.

Цього ж дня, повернувшись до архиєпископської резиденції, Папа присвятив декілька годин приватній зустрічі зі своїми родичами, для яких відслужив Святу Месу та пообідав з ними. А у неділю ввечері, після зустрічі з молоддю, Святіший Отець відвідав кармелітанський храм святої Тереси з Авілі, де 1907 року брав шлюб Джіованні Берґольйо і Роза Вассало, його дідусь і бабуся по батькові, а через рік отримав святе хрищення їхній син Маріо, батько Папи Франциска.

У вівторок 23 червня 2015 р., у Ватикані оприлюднено Instrumentumlaboris XIV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, яка відбуватиметься у Ватикані від 4 до 25 жовтня 2015 року, а її темою є: «Покликання і місія сім’ї в Церкві та в сучасному світі». Виклики, покликання та місія сімї – такими є напрямні лінії оприлюдненого робочого документу, в якому повністю опубліковані напрацювання Надзвичайної асамблеї Синоду, що відбулась 2014 року, доповнені підсумком відповідей на питання, представлені Підготовчим документом, які протягом року з усього надійшли Генерального Секретаріату Синоду Єпископів, де їх розглянула Рада Синоду, розробляючи згаданий Instrumentum laboris (Робочий документ).

На закінчення загальної аудієнції у середу 24 червня 2015 р., Папа Франциск привітав французькою мовою членів міжнародного християнського  руху спільнот «Віра і Світло» «Дорогі неповносправні друзі, – сказав Папа. – Ви є цінними для Церкви. Через вашу близькість до Ісуса і Марії ви є упривілейованими свідками Божої любові до кожного з нас».

Люди відчувають, коли душпастир є послідовним, що дає йому авторитет. Це була одна із думок проповіді, виголошеної Святішим Отцем Франциском під час ранішньої Служби Божої у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 25 червня 2015 року.  Святіший Отець коментував євангельський уривок, де розповідалось про те, як Ісус навчав народ і люди були приємно здивовані словами Ісуса Христа, бо Він навчав як повновладний, а не як законовчителі та книжники. Проповідник виокремив три ключові слова для пояснення євангельського уривку: говорити, робити та слухати. Спершу Єпископ Риму пригадав слова Спасителя: «Не кожен, хто каже мені «Господи, Господи», ввійде у Царство Небесне». Такі люди говорять і діють, але їм не вистачає основного елементу поведінки: вони не слухають. Є люди, які слухають слово Боже, але не виконують його, дозволяють, щоб воно пройшло повз них. Такі особи схожі на людей, що будують свій будинок на піску.  Далі Єпископ Риму зазначив, що зісвітчені душпастирі багато говорять, але мало слухають, їм бракує скали Божої любові, міцного фундаменту Божого слова. Папа наголосив, що той, хто лише говорить і чинить – не є правдивим пророком, не є справжнім християнином, бо його життя побудоване без основи, якою є слухання Божого голосу.

У четвер, 25 червня 2015 року, Український Відділ Радіо Ватикану відвідала пані Тетяна Іжевська, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Ватикані. У своєму інтерв’ю для Ватиканського Радіо, пані Тетяна поділилась своїми думками про те, як дипломатичний корпус Святого Престолу та дипломати країн західної Європи оцінюють актуальну ситуацію в Україні.

27 червня 2015р.  Папа очолив звичайну консисторію з Канонізаційних чотрьох блаженних, котрі будуть зараховані до лику Святих.

Християни, беручи приклад з Ісуса Христа, повинні наближатись і простягати руку допомоги тим, яких сучасне суспільство бажає відсунути на узбіччя. Така поведінка християн робить Церкву справжньою спільнотою. Саме такою була провідна думка проповіді Папи Франциска під час Святої Меси у «Домі святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 26 червня 2015 року. Проповідник наголосив, що першим, хто забруднив свої руки, доторкаючись прокажених, приймаючи бідних і відкинутих, був Господь Ісус. Саме цього Він навчає і очікує від Своєї Церкви, тобто від кожного із нас, адже не можна утворити справжню спільноту вірних без наближення до бідних, потребуючих, відкинених.святіший Отець коментував євангельський уривок, де розповідалось про те, як одного разу до Спасителя підійшов чоловік, хворий проказою, і впав перед Ним, просячи благодаті оздоровлення словами: «Господи, якщо хочеш, можеш мене оздоровити». Ісус доторкнувся до хворого і цей вмить одужав від своєї страшної недуги. Вселенський Архиєрей підкреслив, яким же ж прекрасним є слово «близькість», що запрошує кожного із нас до призадуми, до іспиту сумління, до того, щоб запитати себе: «А я вмію бути близьким до інших, чи вмію наближатись до потребуючих, до відкинених? Чи я маю силу і сміливість доторкнутись до них?» 

Просити у Господа дару сильної і відважної віри, яка спонукає нас поширювати надію і життя серед наших братів закликав Папа Франциск, промовляючи в неділю 28 червня 2015 року до десятків тисяч паломників, що зібрались опівдні на площі Святого Петра у Ватикані. Святіший Отець звернувся до євангельської розповіді про воскресення дванадцятирічної дівчинки, доньки Яїра, одного із старійшин синагоги та про жінку, яка дванадцять років страждала від кровотечі. «Ці два епізоди – одужання та воскресіння – мають спільний осередок – віру»,– зазначив Папа. Він запросив поставити собі запитання, чи ми віримо, що Ісус може зцілити та восркесити з мертвих? У світлі  цієї віри написане все Євангеліє – Христос воскрес, Він переміг смерть і задля цієї перемоги також і ми воскреснемо. Ісус є Господом, Який має владу над злом і смертю та хоче привести нас до дому Отця, де панує життя. Папа наголосив, що віра – це життєва сила, повнота нашої людськості.

Радимо також прочитати:

Дводенний Апостольський візит Папи Франциска до Турину

У липні будуть припинені аудієнції з участю Понтифіка

Апостольська пенитенціарія надала можливість отримати Повний відпуст усім прочанам Страдчу.

Папа Франциск заснував Секретаріат у справах комунікації 

Рішення щодо Меджугор`я буде прийняте восени.

Напередодні апостольського візиту Папа Франциск звернувся з відеопосланням до жителів Еквадору, Болівії і Парагваю

Папа Франциск зустрівся з делегацією Константинопольського Патріархату