Традиційний передноворічний прийом для лідерів християн Ізраїлю у президента країни
  • Чтв, 03/01/2019 - 09:29

"Наш суверенітет над Єрусалимом ніколи не буде загрожувати свободі віросповідання всіх віруючих - в Єрусалимі та в усьому Ізраїлі".

Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін провів 27 грудня в своїй резиденції в Єрусалимі традиційний новорічний прийом для лідерів християнських конфесій Ізраїлю.

У заході у президента брали участь греко-православний патріарх Єрусалиму Феофіл III, виконуючий обов'язки Латинського патріарха Єрусалиму, Апостольський адміністратор Єрусалиму архієпископ Пьербаттіста Піццабалла, Кустод Святої Землі Франческо Паттон, глава францисканського ордену в Ізраїлі, представник Вірменської патріархії, глава греко-католицької церкви в Хайфі і Галілеї, а також міністр внутрішніх справ Ізраїлю Ар'є Дері.

Вітаючи почесних гостей, президент Рівлін зазначив: «Наша традиційна зустріч проходить в святковий час. Ми зустрічаємося в Єрусалимі в той час, коли він привертає до себе погляди  багатьох людей з усього світу. Я народився в Єрусалимі; Я жив тут все своє життя. Для мене Єрусалим - це священне місто, а й щось набагато більше. Я не можу уявити собі іншого дому, крім Єрусалиму. Я знаю, що всі ви поділяєте мою любов до Єрусалиму, і я знаю, що ви, як і я, розумієте, наскільки крихка рівновага в цьому місті. Ви, як і я, знаєте, що для євреїв, християн і мусульман жити разом в цьому місті не завжди просто. Ви, як і я, вважаєте, що жити разом в цьому місті - це найбільший моральний імператив. На жаль, не всі поділяють це розуміння. Як і ви, я бачу роль Держави Ізраїль як стража цього міста. І в цій якості наш суверенітет над Єрусалимом ніколи не стане загрозою свободі віросповідання і релігії всіх віруючих, всіх народів в Єрусалимі і в усьому Ізраїлі».

Президент додав: «Повага Ізраїлю до свободи релігії та віросповідання лягла і в основу нашої ініціативи з розвитку Каср-ель-Яхуді, «землі монастирів». Сьогодні це - об'єкт паломництва для зростаючого числа християн з усього світу. Як ви знаєте, Держава Ізраїль працює над зачисткою мінних полів, які все ще знаходяться в цьому районі, і поверненням прилеглих монастирів їх власникам. Зовсім недавно я зустрівся з Папою Римським Франциском з приводу цього проекту, і я сподіваюся, що дуже скоро ми зможемо відвідати цей район разом з вами. Ми сподіваємося, що коли цей проект буде завершений, кожен християнин зможе безпечно рухатися по маршруту з Єрусалиму в Назарет через Єрихон і зануритися в води річки Йордан. Реалізація цієї мрії дозволить всім нам - християнам, мусульманам і євреям - продемонструвати нашу віру в людство і в нашу здатність працювати разом. Більш того, цей проект дозволяє нам - ізраїльтянам, йорданцям і палестинцям - висловити наше переконання в тому, що ми не приречені жити разом - нам судилося жити разом».

В кінці свого виступу президент Рівлін торкнувся юридичних питань, що стосуються церковної власності, підкресливши, що «Держава Ізраїль не має наміру завдавати шкоди майновим правам церков або їх здатності реалізовувати свої активи для підтримки своєї діяльності. Ми ніколи цього не зробимо. Юридичним представникам церков було запропоновано взяти участь в правовому процесі і переконатися, що обговорювана угода не завдасть в майбутньому збитку церквам. Я сподіваюся, що обговорення і діалог приведуть до бажаного рішення».

Міністр внутрішніх справ Ізраїлю Ар'є Дері зазначив: «Я прихильник принципу свободи релігії та віросповідання в Єрусалимі, столиці Ізраїлю. Не буде перебільшенням сказати, що ніколи не було часу, коли Єрусалим користувався більшою свободою віросповідання, ніж під керуванням Держави Ізраїль. Ми сподіваємося на мир в цій маленькій країні, святішій, ніж будь-яка інша. Мир - це не фантазія і не примха, це веління часу. Нам потрібно важко працювати заради миру. Крок за кроком ми прокладаємо шлях до миру в повсякденному житті».

Греко-православний патріарх Єрусалиму Феофіл III побажав президенту Рівліну щасливого Нового року, а також торкнувся питання законодавства про церковну власність: «Ми стурбовані тим, що спроби внести цей дискримінаційний законопроект, який загрожує гуманітарній місії церков, триватимуть. Ми вдячні Вам за Ваше мудре втручання, і я підтверджую нашу готовність до діалогу, але нагадую, що ми єдині в нашій опозиції».