У Чехії перенесли до церкви останки єпископа, якого замучили комуністи
  • Птн, 24/07/2015 - 14:03

Тисячі чеських католиків були присутні в середині липня на перенесенні останків священика Йозефа Тоуфара, загиблого в застінках комуністичних спецслужб в 1950 році.

Тіло, яке пролежало багато років у братській могилі, було з почестями поховано у церкві селища Чігошт, де служив священик, пише сторінка Благовест-Инфо.

Церемонію перепоховання очолив єпископ міста Садова Ян Вокал, а проповідь виголосив архієпископ Празький кардинал Домінік Дука. Перепоховання отця Тоуфара стало підсумком багаторічних зусиль його родичів та їхніх однодумців - тіло жертви комуністичного режиму було ексгумовано в листопаді 2014 на празькому кладовищі Дабліце, і наукова експертиза підтвердила, що воно належить Йозефу Тоуфару. Ще раніше, в квітні 2014 розпочали процес беатифікації священика.

Ім'я Йозефа Тоуфара, загиблого у віці 47 років в лютому 1950, відкриває довгий список, до якого увійшли 173 священика, убитих комуністами в Чехословаччині в період з 1950 по 1953 рік.

Обставини арешту і мучеництва отця Тоуфара не зовсім звичайні - він був головною дійовою особою так званої «справи про Чігоштське диво». 11 грудня 1949 в церкві села Чігошт, що в чеській області Височина, в той момент, коли священик виголошував проповідь, хрест на вівтарі став рухатися. Дізнавшись про це, агенти СТБ - чехословацької таємної поліції - звинуватили отця Тоуфара в інсценуванні лже-дива з метою налаштувати прихожан проти комуністичної ідеології.

Священик був заарештований, кинутий у в'язницю і підданий жорстоким тортурам. Щоб дискредитувати Церкву, влада вирішила зробити процес над отцем Тоуфаром більш показовим. Було також вирішено зняти короткометражний фільм, в якому священик розповів би, що він сам винайшов і сконструював якийсь механізм, за допомогою якого і привів хрест в рух. Метою фільму було переконати чеський народ у тому, що «Чігоштське диво» - це результат змови ЦРУ та Ватикану.

Коли фільм почали знімати, отець Тоуфар був настільки змучений тортурами, що його роль іполніл актор. Незважаючи на цю підміну, «документальна» стрічка була розтиражована в 376 примірниках і демонструвалася по всій країні.

Після цього отця Йозефа знову піддали тортурам, і в лютому 1950 він помер від внутрішнього крововиливу у в'язниці Валдіце.

За словами постулатора в процесі його беатифікації Томаша Петрачек, «Йозеф Тоуфар був абсолютно невинний. Він навіть не бачив, що хрест рухається - йому розповіли про це пізніше. Що ж стосується самих загадкових рухів хреста на вівтарі, ... то вони так і залишаються таємницею. У нас немає жодної достовірної версії цього феномена, який, однак, дійсно, мав місце ».