У Івано-Франківську відбулась презентація нового Документу «Виховання мирян до суспільно-політичного життя»
  • Птн, 20/03/2015 - 12:14

19 березня 2015 року у академічному корпусі Івано-Франківського Богословського Університету ім. св. Івана Золотоустого відбулася презентація Документу Комісії УГКЦ Справедливість і Мир «Виховання мирян до суспільно-політичного життя». Захід проводився з ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир у співпраці з ІФБУ та Бюро УГКЦ з питань екології.

Розпочалась презентація з виступу владики Йосафата (Мощича), єпископа-помічника Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ. Зауваживши важливість даного видання у контексті потреби євангелізації сучасного українського суспільства, владика Йосафат навів як приклад Христа, який і в храмі, і в домівках, і при міській брамі, не уникав жодної нагоди і можливості для переображення та навернення людини.

Серед доповідачів був також о. д-р Василь Гоголь, завідуючий кафедри Богослов’я Івано-Франківського Богословського Університету. В свою чергу, він зауважив про актуальність документу для богословів та вчителів. Новий друкований підручний засіб, на думку о. д-ра Василя Гоголя, послужить корисним матеріалом для вдосконалення фахівців у царині соціального вчення Церкви та допоможе сіяти зерна Божого Слова у різних ділянках суспільного життя наших мирян і громадян в Україні.

Розповідаючи про процес написання та зміст нового Документу Комісії УГКЦ Справедливість і Мир, заступник даної Комісії о. Олег Лука поділився досвідом його практичного впровадження. Просвітницькі та виховні ініціативи Комісії УГКЦ Справедливість і Мир стали практичним втіленням змісту Документу та служать можливістю його поширення на парафіях та й загалом у суспільстві, адже торкають безпосередньо як індивідуальну, так і спільну участь мирян у суспільно-політичному житті.

Цікавим, поміж іншими висловлюваннями та діленням, був виступ Любомира Андрусіва кандидата філософських наук, доцента кафедри філософії Івано-Франківського національного технічного університету «нафти і газу», Великого Лицара Івано-Франківської Ради Лицарів Колумба, члена спільноти УГКЦ «Як Марія». Досліджуючи зміст нового документу, доповідач зауважив важливість у ньому практичних порад для мирян, які на своїх робочих місцях здатні використовувати євангельські правди. Це сьогодні, на думку Любомира Андрусіва, є справжнім викликом та великою потребою, а тому й духовний супровід є одним із фундаментальних при цьому.

Серед доповідачів також був і Мирослав Возняк, заступник ГО «Івано-Франківський Християнський Рух за життя», який ділячись досвідом діяльності даного руху, зауважив необхідність процесу виховання, а рівно ж, християнізації, тобто євангелізації сучасного українського суспільства. Наводячи жахливу статистику абортів в Україні, Мирослав Возняк поділився і досвідом окремих місцевих ініціатив щодо протидії абортам, які здатні змінювати людей і суспільство. А тому видання Документу, на його думку, стає необхідним порадником та інструментом у процесі формування і розвитку нашого суспільства та у світлі окремих проблем і викликів нашого часу.

У заключному слові, о. д-р Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології та співавтор нового Документу «Виховання мирян до суспільно-політичного життя» поділився роздумами з приводу його актуального значення. Наводячи аргументи у потребі його практичного впровадження в життя, о. д-р Володимир Містерман зауважив, зокрема, про роль чесноти відповідальності за свою діяльність та ближніх, навколишнє середовище. Умови війни та сучасна ситуація в Україні є не приводом, але наслідком діяльності, а чи радше, бездіяльності у «процесі відповідальності», у якому виховання відіграє ключову роль.

Новий, а водночас базований на відомих загальних християнських основах Документ «Виховання мирян до суспільно-політичного життя» служить корисним матеріалом для священнослужителів, катехитів, християнських вчителів і вихователів, як також для кожного активного і небайдужого мирянина. Адже, пропонує необхідний перелік важливих напрямків та складових суспільно-політичного життя, від виховання в яких залежить вектор руху та дії нашого суспільства та нашого майбутнього.