У Львові відбулась прем'єра фільму «Священик Генріх Мосінг. Місія…»
  • Птн, 15/10/2021 - 13:02
12 жовтня відбувся перший показ фільму про відомого мікробіолога, католицького священика Генріха Мосінга, що був учнем професора Рудольфа Вайґля, якому належить унікальний світовий винахід вакцини проти тифу, на основі зараження вошей збудником тифу.

Документальний фільм-портрет постав стараннями EWTN Україна у співпраці з духовенством Римсько-Католицької церкви та Науково-дослідним інститутом епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.


У стрічці «Священик Генріх Мосінг. Місія…» можемо знайти яскраві коментарі осіб, які обізнані у темі життя та наукової праці Генріха Мосінга. Це – архієпископ Мечислав Мокшицький, єпископ Мар'ян Бучек, о. Олег Саламон, о. Віталій Слободян, доктор богословських наук Андрій Ястремський, завідувачка кафедри мікробіології Львівського національного університету імені Івана Франка Світлана Гнатуш, директор Науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, доктор медичних наук професор Борис Кузьмінов.


У зйомках сцен реконструкції взяв участь заслужений артист України та актор театру ім. Марії Заньковецької Василь Коржук.


Автору сценарію та режисеру Володимиру Качуру вдалося через фільм показати як безмежна Божа любов та очевидний дар вчитися, діяти і вірити – засвідчили унікальну реалізацію благородної місії Генріха Мосінга: служити людям та Богові. Адже невтомною працею Мосінга, його однодумців та колег «справа, розпочата в лабораторії Вайґля втілилась у ліквідацією висипного тифу на великій частині Євразійського континенту». І велике бажання зберегти віру принесло плоди. Адже вівтарі не залишилися самотніми. Сьогодні навколо них на Божу трапезу збирається велике число душпастирів, серед яких понад 100 священиків Католицької Церкви, які відчули поклик Бога через думки, слова, почуття великого свящнника та науковця Генріха Мосінга.


Прем'єра стрічки відбулась у Науково-дослідному інституті епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. У ній взяли участь духовенство Львівської архідієцезії на чолі з митрополитом Мечиславом Мокшицьким, представники світу науки, дипломатичного корпусу та польського товариства.

Джерело: Католицький медіа-центр