У Римі презентували книгу про блаженного Микиту Будку
  • Чтв, 19/03/2015 - 16:56

18 березня в екуменічному центрі неподалік Ватикану відбулась презентація книги о. Атанасія Маквея про блаженного Микиту Будку. На презентації був присутній також Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ.

“Божий мученик. Свідок історії – блаженний Микита Будка, перший український католицький єпископ в Канаді” – назва книжки під авторством о.-дра Атанасія Маквея, українського церковного історика, що працює в архівах Ватикану над дослідженнями української історії кінця XIX-першої половини XX століття.

Окрім автора, презентували видання: владика Борис, Єпарх єпархії Святого Володимира Великого в Парижі та Президент УКУ; о. Джеймс Маккен, Ректор Папського орієнтального інституту; доктор Жан-Пауло Ріготті, Архівіст Конгрегації Східних Церков.

“Блаженний Микита Будка, будучи великим патріотом своєї Батьківщини, цілковито присвятим себе служінню вірним нашої Церкви на поселенні в Канаді. Його призначення для служіння в Канаді має надзвичайно важливе історичне значення – це було перше призначення єрарха Східної Католицької Церкви з повною юрисдикцією поза межами старого греко-романського світу”, - зазначив автор, звертаючись до присутніх на презентації. На превеликий жаль, за словами автора, дослідження постаті владики Микити Будки залишається поза увагою істориків, хоча “з його постатю розпочинається нова ера в історії еміграції українського народу. Особиста біографія блаженного Будки, а саме її канадський період – це приклад збереження ідентичності українського народу на поселеннях”.

У презентації також взяли участь: владика Гліб, Єпарх єпархії Пресвятої родини у Лондоні; владика Іриней, Канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре; Тетяна Іжевська, Посол України при Апостольській Столиці.

Додамо, що видання вийшло у світ у 2014 р. завдяки підтримці Едмонтської єпархії УГКЦ  та Інституту східних християнських студій імені митрополита Андрея Шептицького.

Прес-служба товариства “Свята Софія”