У Ватикані представлено методологію наступної асамблеї Синоду
  • Срд, 21/06/2023 - 13:54

Більша кількість учасників вимагає зміни місця проведення засідань, які будуть подальшим втіленням побажань, що прозвучали під час континентальних асамблей у рамках синодального процесу.

У вівторок, 20 червня 2023 р., у Ватиканському прес-центрі відбулася презентація Робочого документа XVI Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів на тему «Задля синодальної Церкви: сопричастя, участь і місія», перша сесія якої відбуватиметься у Ватикані від 4 до 29 жовтня 2023 року. Серед учасників прес-конференції був о. Джакомо Коста, радник Генерального Секретаріату Синоду, який переставив методологію проведення наступного асамблеї.

Якщо порівнювати з попередньою звичайною асамблеєю, яка відбувалася 2018 року та була присвячена молоді, то значно зросла кількість учасників. Кількість єпископів буде більшою на 20 осіб, оскільки в світі загалом зросла кількість єпископів. Особливо зросла кількість учасників, що не є єпископами, внаслідок затвердженого у квітні розширення участі осіб без єпископських свячень. Таким чином, всіх учасників буде 370, в той час як у 2018 році нараховувалися приблизно 270 отців синоду та 50 аудиторів.

Як зазначив священик, на основі побажань семи континентальних зібрань для слухання та розпізнання і далі застосовуватиметься метод «спілкування у Дусі», яким був позначений консультативний етап синодального процесу. За словами о. Кости, цей метод можна описати як «спільну молитву з огляду на спільне розпізнання, до якого учасники готуються особистими роздумами та медитацією». Таке спілкування стає «настільки пліднішим, наскільки більше учасники вкладатимуть у це свої зусилля, ділячись досвідом, харизмами та служіннями на службі Євангелію». Його є метою є досягти, також і разом долаючи суперечливі питання, інклюзивну згоду, «в якій кожен може почуватися представленим, не нехтуючи маргінальними точками зору, ані моментами, з яких випливає розбіжність, які підлягають не усуненню, а розпізнанню».

Таке спілкування, як пояснив доповідач, складається з трьох кроків. Кожен виступить, промовляючи на основі власного досвіду, переглянутого на молитві під час періоду приготування; передбачається повторний виступ, щоби висловити те, що під час слухання найглибше зачепило, коли відчувалися спонуки Святого Духа; врешті, визначення ключових моментів, які виникли під час розмови, і збір плодів спільної роботи з метою переходу до дій. Порівнюючи з попередніми асамблеями, передбачені додаткові моменти спільної молитви та деякі літургійні богослужіння, що доповнять молитву, якою відкривається і завершується кожна сесія.

Праця асамблеї буде структурована в п'яти сегментах, відповідно до структури Instrumentum Laboris, останній з яких «буде присвячений збору плодів і формулюванню їх у текст, який зробить їх доступними для комунікації, а якщо йдеться про більш конкретні пропозиції, то також для втілення в період між двома сесіями (2023 і 2024 рр.). Голосування дасть змогу зрозуміти консенсус, який є щодо цих формулювань». Між двома сесіями, як підкреслив о. Коста, ми далі прямуватимемо вперед разом у Церквах і між Церквами, визначаючи, які блоки перешкоджають цьому шляху і поглиблюючи питання, щодо яких ще не дозрів достатній консенсус.

Логістичним нововведенням стане місце проведення асамблеї, яким буде не новий зал синодальних засідань, а зал Павла VI, який достатньо просторий, щоб вмістити всіх учасників, у той час як у залі синодальних засідань помістилися б заледве члени синоду, але без експертів. Але перш за все, як зауважив священик, у залі Павла VI можна поставити столи, за якими можуть сидіти групи з десятка людей, що пришвидшить перехід від пленарних засідань до роботи в групах, а також полегшить «динаміку спілкування в Дусі».