В Ізраїлі знайдено 2000-річну монету з гравіюванням “Священник Елеазар”
  • Срд, 06/03/2024 - 12:45
У Ізраїлі археологи виявили рідкісну монету віком у 2 тисячі років, на якій викарбувано ім’я “Елеазар Священник”, що відсилає до біблійного періоду за століття до народження Христа, підкріплюючи історичні зв’язки з релігійним лідерством того часу.
 
У ході розкопок біля печери в природному заповіднику Мазук Ха-хетекім, археологи Ізраїльської антикварної влади (IAA) виявили цю унікальну монету, яка датується часами повстання Бар Кохби (132-135 рр. до н.е.) – єврейського опору римському пануванню.
 
На одній стороні монети зображено фінікову пальму з написом на івриті “Елеазар Священник”, тоді як на іншій – гроно винограду з текстом “Рік першого визволення Ізраїлю”.
 
Це відкриття супроводжувалося знахідкою ще трьох монет з іменем “Симеон”, також пов’язаних з часом повстання Бар Кохби.
 
Ізраїльська антикварна влада зазначає, що згаданий на монеті Елеазар, ймовірно, був священнослужителем того періоду, можливо, Рабі Елеазаром Хамодаї, відомим учнем Рабі Аківи та Рабі Йоханана бен Закая, який відіграв значну релігійну роль під час повстання Бар Кохби й загинув у місті Беітар, що було штаб-квартирою повстанців.
Цінні артефакти були виявлені під час спільної археологічної експедиції Ізраїльської антикварної влади, Міністерства спадщини та Археологічного офісу військової адміністрації Юдеї та Самарії з метою врятування давніх скарбів від рук мародерів.