«Вашою любов’ю до Бога і Батьківщини ви врятували багато життів», — Глава УГКЦ до української громади в Неаполі
  • Пон, 23/10/2023 - 12:33

Сьогодні від імені вашої матері-Церкви дякую, що приймаєте Боже слово! Ви продовжуєте його чути вашим щирим і добрим серцем. Прошу вас: тримайтеся його! Не дайте нікому у вас його вкрасти. Тоді зможете принести ще більше доброго плоду. Я знаю, як ваша парафія сьогодні допомагає багатостраждальній Україні. Вашою любов’ю до Бога і Батьківщини ви врятували багато життів. Ствердив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді до вірних громади УГКЦ у Неаполі з нагоди святкування 25-річчя парафії в неділю, 22 жовтня.

Предстоятель привітав вірних УГКЦ у Неаполі з нагоди срібного ювілею парафії, а також запевнив їх у великій любові Бога, який під час війни в Україні, де люди дивляться щодня в очі смерті, зробив можливим це спільне свято разом відсвяткувати.

Проповідник, пояснюючи євангельський уривок від Луки 8, 5–15, звернув увагу на глибокі й цікаві слова про те, що ті, що чують Боже Слово, — тримаються його.

«Як можна чути серцем?» — запитав архиєрей, роздумуючи над сучасною епохою інформаційного суспільства, у якому потік інформації навалюється з великою силою, як ріка, провокуючи особливий виклик глухоти народу.

Проте, на його переконання, Господь Бог продовжує говорити і в таких обставинах. Сьогодні пояснює чотири способи слухання Божого Слова, спрямованого до нас.

«Перший — людина чує Боже слово, але не звертає на нього уваги. Важливо звернути свою увагу, коли Бог говорить. Другий вид глухоти — людина, яка не має глибокого коріння, дуже поверхово прислухаються, її розум до кінця не відкривається. Третій — коли люди не ставлять Боже слово на перше місце у своєму житті. Коли приходить потрясіння, людина його втрачає. Четвертий — це ті, які не просто чують вухом, розуміють розумом, але слухають серцем. Це щось дуже глибоке. Слухати серцем — це не просто чути інформацію, це означає впустити в себе силу того слова», — пояснив Патріарх.

«Боже слово несе зародок вічного життя. Щире і добре серце помножує зародок вічного життя, яке Бог хоче вкласти людині у її серце. Коли людина приймає силу Божу — все оживає. Людина, яка добрим і щирим серцем слухає Боже Слово і приймає його, приносить плоди», — додав Глава Церкви.

Якщо приглянемся, продовжив Блаженніший Святослав, за 25 років вашої громади бачитимемо сповнення Божого слова, про яке ми чули у сьогоднішньому Євангелії, у цій громаді.

Предстоятель поділився, що був свідком народження парафії в Неаполі: «Пам’ятаю, як світлої пам’яті отець Іван Музичка нам, семінаристам, давав завдання в Римі, а сам їхав до улюбленого Неаполя, де першим тут у ваших серцях сіяв Боже слово. Він повертався дуже радісним із цієї місійної парафії в Неаполі».

«Ви непросто слухали, не просто розуміли, ви зі щирим відкритим серцем прийняли це Боже слово. На півдні Італії, у Неаполі, наша громада трималася того Божого слова. Якби ви не трималися Христової науки, своєї Церкви, ви б давно пропали. За 25 років ви асимілювалися б і сьогодні не пам’ятали б ані слова української пісні, ваші діти вже не говорили б українською і не знали б де їхня мати-Церква», — зазначив Предстоятель.

 
 

Отець і Глава УГКЦ від імені Церкви подякував українцям у Неаполі за те, що приймають Боже слово. Ба більше, несуть його далі. Адже на півдні Італії з цієї зародилося близько 40 нових парафій.

«Ця громада, тримаючись Божого слова, дала плід у терпінні. Ми знаємо, що ви тут тяжко мусите працювати, часом переносити різного роду утиски. Чужина ніколи не була краєм, „молоком і медом текучим“. Те, що ви маєте, здобуваєте тяжкою працею у терпінні. Тепер до терпіння міграції додалося терпіння війни. Я знаю, що серед нас є матері, діти яких воюють на фронті. Є батьки, які втратили своїх дітей», — сказав архиєрей.

«У цей день дякую вам, що ви не просто прислухалися і почули, не просто зрозуміли Боже слово любові, яке до нас скероване, ви його прийняли, почули відкритим і добрим серцем. Тримаючись його, принесете ще більший плід у вашому житті», — запевнив Глава Церкви.

«Нехай Господь благословить усіх вас, вашу працю. Нехай сповнить усі ваші надії. Нехай у тому храмі вислухає усі ваші молитви. Нехай благословить ваших діточок. Нехай помножить цю громаду, щоби вона ніколи не зменшувалася, лише збільшувалася і підтримувала український народ на рідних землях. Боже, благослови цю парафію, яка сьогодні святкує своїх 25 років», — додав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ