Ватикан: Папа призначить делегата, який керуватиме Мальтійським орденом
  • Срд, 25/01/2017 - 22:52

В середу у Ватикані повідомили, що Великий магістр Мальтійського ордену фра Метью Фестінг під час вівторкової аудієнції в Папи подав у відставку, а наступного дня Папа Франциск прийняв цю відставку.

У заяві Апостольської Столиці йдеться про те, що управління Орденом тимчасово переходить до "керівника №2", поки не буде призначено папського делегата.

Як інформує Catholic Herald, призначення делегата є сигналом того, що Ватикан свого роду «захоплює» Орден, як свого часу відбулось з Легіоном Христа та Орденом єзуїтів, коли ті проходили період скандалів чи заворушень. Однак ці два релігійні ордени є напряму підпорядковані Апостольській Столиці, а Мальтійський орден є суверенною одиницею під міжнародним правом, що робить втручання Ватикану ще більш значним.

Він відмовився співпрацювати з папською комісією, яка розслідувала справу усунення великого канцлера Альбрехта Фрайгерра фон Бйозелягера, пов’язану із розповсюдженням презервативів та оральних контрацептивів на Далекому Сході і в Африці під час його правління. Відмовляючись від співпраці, фра Метью посилався на статут Ордену, як суверенної одиниці.

Повний текст заяви Ватикану

«Вчора (24 січня), під час аудієнції у Святішого Отця, Його Високопреосвященніша Високість фра Метью Фестінг, подав у відставку з посади Великого Магістра Суверенного військового ордену Мальти.

Сьогодні (25 січня) Святіший Отець прийняв його відставку, висловлюючи повагу і вдячність фра Фестінгу за його вірність і посвяту Наступнику Петра, а також за його бажання покірно служити на благо Ордену і Церкви.

Управління Орденом буде тимчасово перейняте Великим командором, очікуючи на призначення Папського делегата».