Ватикан: промотор справедливості вимагає понад 7 років ув’язнення для кардинала Беччу
  • Чтв, 27/07/2023 - 16:26

Покарання ув’язненням на термін 7 років та 3 місяці вимагав у середу перед Ватиканським Трибуналом промотор справедливості, що є відповідником прокурора, для італійського кардинала Анджело Беччу. Зараз триває процес у справі його неналежного розпорядження фінансовими засобами Апостольської Столиці.

У центрі процесу є питання придбання – як інвестиції – розкішного будинку по вул. Sloane Avenue в Лондоні за кошт ватиканського Держсекретаріату, в період, коли кардинал Беччу був заступником держсекретаря. Кошти на цю транзакцію серед іншого були призначені із «Петрового гроша», тобто збірки на благодійну діяльність Папи.

Коли справа придбання набула розголосу, через рік Ватикан продав цей будинок.

В результаті цих транзакцій Держсекретаріат поніс втрати на суму від 139 до 189 млн. євро – такий баланс представив перед Ватиканським Трибуналом промотор справедливості Алессандро Дідді. У середу він вимагав понад 7 років ув’язнення для кардинала Беччу, колишнього префекта Конгрегації канонізаційних справ, якого Папа Франциск звільнив у 2020 році.

Кардинал Беччу є одним із 10 обвинувачених в цьому судовому процесі, що триває вже близько двох років. Він повторює стверджувати свою невинність і закидає промотору справедливості, що той не навів жодних доказів його провини. «Він обезчестив моє ім'я як чоловіка, і як священника»,- сказав він в середу перед судом у Ватикані.

Як інформує pch24.pl, вирок у цій справі має бути винесений до кінця цього року.