Ватиканський дипломат виступив в ООН проти смертної кари і довічного ув'язнення
  • Втр, 04/11/2014 - 09:50

На необхідність зміцнення двох основних прав людини: на життя від зачаття до природної смерті і свободу релігії, звернув увагу на форумі Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку постійний спостерігач Апостольського Престолу при цій організації архиєпископ Бернардіта Ауса. Нинішня ситуація в світі вимагає зміцнення системи захисту прав людини, щоб насправді можна було ними користуватися, заявив він.

Говорячи про перше право, ватиканський дипломат згадав як приклад становище в'язнів. Він привів обширні витяги з недавнього звернення Папи до Міжнародної асоціації кримінального права, нагадуючи особливо слова, якими Франциск засудив страту і довічне позбавлення волі, що є прихованою формою смертної кари. Він закликав до поліпшення умов життя в тюрмах і засудив довгострокове утримання під вартою без суду.

Посилаючись на свободу релігії, архиєпископ зазначив, що в деяких регіонах світу вона все частіше і радикальніше порушується. Іноді її обмежує державна влада. Існує також дискримінація в суспільстві. Архиєпископ Ауса нагадав, що у Загальній декларації прав людини з 1948 року і в інших міжнародних документах релігійна свобода не обмежується тільки до приватної сфери, але також включає в себе свободу практикування віри, в тому числі і в співтоваристві, а також можливість зміни релігії.