Важкі питання: пороблення і вроки
  • Чтв, 17/10/2019 - 16:15

Чи може стати жертвою пороблення і вроків людина, котра живе в стані благодаті, молиться, приступає до св. Причастя, сповіді? Чи можуть хвороба і інші нещастя бути результатом диявольського впливу?

Без сумніву, деякі хвороби не мають природного походження. Тобто вони не викликані причинами, що містяться в нашій людській природі. З Божим допуском демони вчиняють негативний вплив на людей, надихаючи їх чинити зло, а інколи вторгуючись в їхні тіла тим чи іншим способом.

«Одягніть на себе все Боже військове спорядження», - читаємо в посланні св. Павла до ефесян, - «щоб могти опертися всім диявольським підступам. Нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах» (Еф. 6, 11-12).

Цим повним Божим спорядженням, про яке говорить святий апостол Павло, для християнина є освячуюча ласка і чесноти. Саме це дає йому силу, щоб протистояти впливу диявола і його духів, а також визволятись від них.

Про це ж пише апостол Петро: «Будьте тверезі і чувайте! Противник ваш, диявол, ходить навколо вас, як лев ревучий, шукаючи, кого б пожерти. Противтеся йому, сильні вірою, відаючи, що таких самих страждань зазнають і брати ваші скрізь по світі» (І Пт.5,8-9).

Що стосується зла, яке може впливати на наше тіло: на підтвердження того, що вони можуть мати диявольське походження, можемо послатись на євангеліє від Матея: «Чутка про нього розійшлась по всій Сирії, і приносили до нього всіх хворих на різні недуги, знеможених стражданням, біснуватих, сновид, розслаблених, і він оздоровлював їх» (Мт.4,24). І ще: «Прикликавши своїх дванадцять учнів, Ісус дав їм владу над нечистими духами, щоб їх виганяли і лікували всяку хворобу й усяку неміч» (Мт. 10,1).

В Євангелії від Луки також говориться про деяких жінок, котрих Господь зцілив від злих духів і хворіб, в тому числі і про Магдалину, з котрої вийшло сім бісів.

В очікуванні на Судний день, біси (тобто демони чи духи диявола) мають певну свободу в своїй діяльності на землі. Це підтверджує, наприклад, фраза із книги Одкровення, де описується саранча, що прийшла на землю: «І дано їй, щоб не убивала їх, але щоб катувалися п'ять місяців; катування ж їх - як катування від скорпіона, коли вжалить чоловіка» (Одкр. 9, 5).

Євангельські екзорцизми, тобто вигнання бісів, часто представляються у вигляді суто фізичного зцілення. Своєю силою і владою над бісами Ісус руйнує царство сатани і утверджує владу Месії, основною обітницею якого є Святий Дух. Бісові добре відомо, коли людина його відкидає.

Владу виганяти бісів Ісус передав своїм учням, разом із владою зцілювати від хворіб у чудесний спосіб.  Якщо людина живе в стані Божої благодаті і дотримується заповідей, то їй нічого боятись бісів, навпаки – вони її бояться і втікають від неї, як запевняє Святий Дух устами апостола Якова: «Коріться, отже, Богові, противтеся дияволові, і він утече від вас» (Як.4,7).

У цьому випадку боятись слід не тим, на кого скеровують вроки чи пороблення, а власне тим, хто владою диявола намагається всіма способами нанести шкоду Божим слугам. І власне вони стають жертвами злих духів і потрапляють під їхню владу рано чи пізно, в цьому житті чи в прийдешньому. І підтвердження цьому ми знаходимо у Біблії: «Нехай і тисяча упаде біля тебе і десять тисяч праворуч від тебе, -до тебе не підійде. Ти лиш очима споглянеш - і кару грішників побачиш» (Пс.91,6-8).