Великобританія: Доктору дозволили молитися з пацієнтами
  • Чтв, 12/12/2019 - 16:44

Християнський лікар був виправданий після злагодженої та цілеспрямованої атаки секуляристської агітаційної групи, ініційованої Генеральною медичною радою (GMC). GMC вирішила, що немає ніяких доказів, а лікар не зробив нічого поганого.

Результат цієї справи дає позитивний прецедент для християнських лікарів та професіоналів у Великій Британії, а також рекомендації щодо того, як вони можуть поділитися своєю вірою на робочому місці, не боячись втратити роботу.

У червні 2019 року GMC написала християнину доктору Річарду Скотту, 59 років, про те, що отримала “деяку інформацію” від Національного світського товариства (НСТ) і розпочинає розслідування щодо його професійної придатності.

НСТ подала скаргу, в якій висловила «занепокоєння», що доктор Скотт «продовжує молитися і пропагувати християнство під час консультацій, пробуючи навернути пацієнтів» з посиланням на анонімного скаржника. Секулярне товариство ініціювало звільнення доктора.

Однак після розслідування, що тривало три місяці, GMC дійшла до висновку, що жодного порушення професійної етики в роботі спеціаліста вони не знайшли, заявивши в листі доктору Скотту:

Немає жодних облікових записів або скарг на практику доктора Скотта.

НСТ надіслала анонімну розповідь з непрямих джерел про те, як доктор Скотт висловлював свої релігійні переконання “дуже вразливому пацієнт “, і “немає переконливих доказів того, що доктор Скотт не нав’язує свої особисті релігійні вірування потенційно вразливим пацієнтам.

Вони додали:

Немає жодних доказів того, що доктор Скотт не обговорює питання віри в ситуаціях, коли пацієнт заявляє, що не бажає про це говорити.

GMC уточнила, що в медичній практиці доктора Скотта “більшість пацієнтів  були християнами, і віра є природною частиною їхньої співпраці”. Надалі GMC порадила доктору Скотту документувати будь-які розмови про віру, які він проводить зі своїми пацієнтами, а молитву потрібно пропонувати лише в межах інструкцій пояснювальних рекомендацій GMC щодо особистих переконань та медичної практики.

У своєму листі до GMC Національне секулярне товариство наполягає на зверненні особи, яка не мала можливості висловити свій дискомфорт під час молитви. НСТ стверджує, що доктор Скотт ігнорував настанови Генеральної медичної ради, “адже проповідування пацієнтам прямо суперечить пункту 19 додаткових вказівок ради “Про особисті переконання та медичну практику” та пункту 33 “про належну медичну практику».

Доктор Скотт так підсумував цю справу, отримавши підтримку Християнського правового центру:

З самого початку було зрозуміло, що НСТ орієнтується не лише на мене та виключно мою практику, але й на свободу християнських професіоналів у Великій Британії ділитися своєю вірою на робочому місці. Стягнення з моєї родини внаслідок однієї помилкової скарги було абсолютно непотрібним. Але я сподіваюся, що цей результат означає, що іншим практикуючим християнам не доведеться переживати подібний досвід.

Андреа Вільямс, виконавчий директор Християнського правового центру, прокоментувала:

Результат цієї справи не тільки дає запевнення християнським лікарям та професіоналам Великої Британії, що вони можуть поділитися своєю вірою на робочому місці, але й чітке керівництво щодо того, як вони можуть поділитися нею, не боячись втратити роботу.