Верховний суд США визнав часткову перемогу Малих Сестер Убогих
  • Втр, 17/05/2016 - 19:37

Верховний суд США відмовився винести рішення з ключового тестування контрацептивного положення Obamacare, даючи, принаймі, тимчасову перемогу Малим Сестрам Убогих і іншим позивачам у справі.

У короткій, але одностайній оцінці, Верховний суд повернув справу Зубик проти Бервелл  до судів нижчих інстанцій з проханням до них визначити, чи може бути досягнено компромісу для задоволення вимог католицьких установ, які кинули виклик політиці, що вимагає протизаплідного страхового покритя в програмі охорони здоров'я.

Несподіване рішення було прийняте після того, як думки суддів Верховного суду розділились порівно (4 - 4) після смерті судді Антоніна Скаліа, що завадило винести остаточний вердикт у даній справі. Випадок Зубик може досягти Верховний суду знову після винесення рішення в судах нижчих інстанцій, але це майже напевно станеться тільки після призначення нового судді до складу Верховного Суду США. б

"Суд не висловлює думки з суті справи," сказано в постанові 16 травня. Проте, Малі Сестри Убогихх -  найбільш помітні позивачі у справі - вбачають у цьому рішенні перемогу. До тих пір поки остаточне рішення не видано, позивачі не будуть підлягати покаранню за недотримання положень законодавства Obamacare.

Незабаром після слухання в березні усних аргументів у справі, Верховний суд попросив і позивачів і адміністрацію Обами надати додаткові короткі представлення з зазначенням, якого роду компроміси вони знайшли б задовільними. Судді тепер попросили суди нижчих інстанцій шукати компроміси на основі цих представлень.