Верховний суд США захистив права віруючих на державній службі
  • Втр, 04/07/2023 - 14:28

Верховний суд США ухвалив одноголосне рішення щодо важливої справи, пов’язаної зі свободою релігії на державній службі.

У справі фігурував співробітник поштової служби США Джеральд Ґрофф, християнин із Пенсільванії.

Джеральду Ґроффу було наказано продовжувати працювати по неділях, хоча він вважає неділю днем відпочинку згідно з біблійною традицією. Коли він відмовився працювати у неділю, він був змушений звільнитися.

У своєму одноголосному рішенні 9-0 суд визнав це порушенням його права на свободу віросповідання згідно з Першою поправкою. У процесі суд скасував прецедент 1977 року у справі Trans World Airlines проти Хардісона, згідно з яким роботодавці можуть відмовити в таких релігійних пристосуваннях, якщо вони визначать, що таке рішення призведе до «витрат, які перевищують мінімальні витрати» для роботодавця.

Семюел Ентоні Аліто-молодший — американський юрист італійського походження, суддя Верховного суду США з 2006 року. Католик, вважається консерватором з лібераріальним ухилом. Аліто навчався у Принстонському університеті і у Єльській школі права. Фото: REUTERS/Jim Young

Адвокат Ґроффа Аарон Стрітт успішно виступив за скасування вимоги «de minimis», заявивши, що високий суд натомість повинен розглянути питання підходу з точки зору Розділу VII Закону про громадянські права 1964 року, який вимагає від роботодавців створювати релігійні умови для своїх працівників, якщо тільки це не призведе до «невиправданих труднощів» для роботодавця.

«Уряд вважає, що невиправдані труднощі виникають щоразу, коли втрачається ефективність, щотижнева виплата надбавок або відмова колезі у виборі зміні», — сказав Стрітт під час дебатів. «Таким чином, згідно з урядовим тестом, працівник, хворий на цукровий діабет, може отримати перерви на перекус відповідно до ADA, але не перерви на молитву згідно з Розділом VII, оскільки це може призвести до втрати ефективності».

На його думку, суддя Семюель Аліто погодився з твердженнями Стрітта про те, що попередній стандарт «de minimis» призвів до того, що суди нижчої інстанції зловживали прецедентом, виносячи рішення проти релігійних заперечень, і що новий стандарт «невиправданих труднощів» буде справедливішим для тих, хто подає скарги на роботодавців згідно з Першою поправкою.

Поштова служба оприлюднила заяву, в якій підтвердила, що підкорятиметься рішенню суду: «Ми згодні з роз’ясненням Верховного Суду, яке приймає аргументи, наведені нами в Суді, і яке повністю відповідає стандарту, який ми застосовуємо, коли прагнемо щиро задовольнити дотримання релігійних переконань, обрядів і практик наших співробітників».

Основне фото: Джеральд Ґрофф на зустрічі з журналістами  після сприятливого рішення суду