Відкриття школи в українській греко-католицькій громаді міста Флоренція
  • Втр, 18/10/2016 - 14:24

У неділю, 16 жовтня 2016 року, українська громада Флоренції святкувала урочисте відкриття української школи. З цієї нагоди до української громади прибув Архієпископ Флоренції Кардинал Джузеппе Беторі, який перед відкриттям школи освятив нове парафіяльне приміщення, що знаходиться поряд з українським храмом святих Симона і Юди Тадея в самому центрі міста, де колись був відомий «Ораторій святих Симона і Юди Тадея».

Дванадцять років українська громада з нетерпінням очікувала передачі їй цього залу, але мабуть мало-хто з вірних громади міг колись подумати, що у цьому приміщенні не тільки будуть відбуватися зустрічі для дорослих членів громади, але, що у ньому діятиме українська школа. Вчителі поставили собі завдання не тільки навчити дітей говорити, читати і писати українською мовою, але що більше, щоб, навчаючись в українській школі, діти здружилися між собою та виростали свідомими українцями і побожними християнами, щоб щиро любили Україну і свою рідну Українську Церкву, щоб, вкінці, цю чисту любов, як дорогоцінну спадщину поколінь, передали своїм дітям і онукам.

Після офіційного відкриття школи для дітей пролунав перший дзвоник, яким перша вчителька покликала своїх учнів сісти за парти на перший урок. На початку уроку Кардинал Джузеппе Беторі поблагословив вчительку і дітей, окропив їх свяченою водою, вручив «Букварі» та написав дітям на шкільній дошці слова побажання доброго навчання та плекання між собою братерської зустрічі.

Відтак свято продовжилося Божественною Літургію, яку очолив Кардинал Флоренції у співслужінні священиків. Варто відзначити, що вперше в українській громаді Флоренції Літургія служилася повністю італійською мовою. Велике і щире спасибі за приготування співу належиться українському хору та італійському монашому хору церкви Бадія Фйорентіна. У проповіді очільник Флорентійської Церкви просив вірних української громади більше відкриватися до участі у житті міста та місцевої Церкви, щоб свідчити Бога та ділитися з усіма своєю духовною і національною спадщиною.

Після Літургії уся громада вірних разом з гостями зібралася на спільну трапезу, в часі якої можна було не тільки посмакувати різноманітні страви але й поділитися радістю з приводу відкриттям школи, яка знаменувала новий виток у розвитку життя української спільноти у Флоренції. Нехай Господь Бог з великого милосердя щедро благословить українських дітей, щоб вони завжди приносили втіху своїм батькам і були надією Церкви і української спільноти у Флоренції.

Дикан Микола