Визначено день спомину перших польських місіонерів-мучеників
  • Птн, 04/03/2016 - 23:28

У четвер, 3 березня, до Кракова прибуло рішення Конгрегації у справах Божого Культу і Дисципліни Таїнств, що перші польські блаженні місіонери-мученики: Міхал Томашек і Збігнєв Стшалковскі будуть щорічно згадувані в Літургії Церкви 7 червня.

Це день прийняття ними свячень. Міхал став дияконом, Збігнєв - пресвітером.

Конгрегація прислухалася до прохання краківських францисканців і висловила свою згоду на цей день в літургійному календарі, тому що в день їх смерті - 9 серпня - в Польщі відзначається свято Едіт Штайн.

Ранг відзначення - це memoria ad libitum (довільний спомин). На місці їхньої загибелі і поховання (Пар`якото в Перу) буде відзначатися як обов'язковий спомин. Тільки в храмах під їх закликом (за згодою тієї ж самої Конгрегації) свято може мати ранг festum (свята), - повідомив о. Анджело Палері, генеральний постулатор францисканців.

Краківські францисканці-місіонери о. Міхал Томашек і о. Збігнєв Стшалковскі понесли мученицьку смерть від рук комуністичних терористів 9 серпня 1991 року в Перу. За рішенням Папи Римського Франциска, 5 грудня 2015 року вони були винесені на вівтар і проголошені блаженними.