Ювілей 400 ліття Луцької катедри «Серед народів Бог явив спасінння»
  • Пон, 10/10/2016 - 11:12

Впродовж IV століть катедральний костел св. ап. Петра і Павла був місцем зустрічі людини з Богом, котрий очікує на повернення свого сина. Для когось це будівля завдяки якій можуть поглянути крізь віки на: архітектуру, культуру або ж історію – котрі затримались у плині часу. Для віруючих ця святиня місце де відбуваються найважливіші події життя – їхній власний родинний дім, за який лиш вони відповідальні. Місце святе оскільки з любові призначене Богові, місце святе – освячене молитвою тих хто сюди приходив, місце святе – адже саме тут осягнули свою святість не одне покоління. Тож саме сьогодні 9 жовтня парафіяни святкували ювілей 400 ліття від закладення наріжного каменя цього катедрального храму.

Очолив урочисті святкування апостольський нунцій архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, котрий вперше відвідав Луцьк за час свого служіння в Україні. В стінах храму його привітали парафіяни словом любові та хлібом. Прибула до Луцька також частина Конференції Єпископату зокрема: архієпископ Мєчислав Мокшицький(митрополит львівський), єпископ Віталій Скомаровський(господар Луцької дієцезії), єпископ Станіслав Широкорадюк(ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії), єпископ Леон Дубравський(ординарій Камянець-Подільської дієцезії) та єпископ-емерит Мар’ян Бучек. В проповіді архієпископ Клаудіо підкреслив значення цього катедрального костелу впродовж століть на території Волині, перехресті різних світових культур. У короткій промові він зазначив що цей храм дуже важливий для міста, навіть якщо лише один з десяти відвідувачі цієї святині навернеться у своєму житті до Бога.

Літургію за участю численного духовенства, представників місцевої влади та гостей – прикрасив старовинний латинський спів катедрального парафіяльного хору. На закінчення меси прославляючи Господа відспівали подячно-благальний гімн „Боже великий єдиний”. Опісля короткої наукової доповіді на тему історії катедри впродовж віків, відбувся також концерт органної музики у виконанні п.П.Сухоцького(орган) та п.Зої Комарук (сопран). Вони допомогли в цей день своїм виконанням давніх та сучасних композицій вознести молитви подяки Богу за дар цього святого місця.