Завершення Асамблеї богопосвячених осіб України: підведення підсумків
  • Птн, 18/09/2015 - 19:51

Вчора, 17 вересня, у м. Львові завершилася Асамблея богопосвяченого життя для Католицької Церкви (обох обрядів) в Україні.

Учасники асамблеї, богопосвячені особи Католицької Церкви східного і західного обрядів, відзначають надзвичайну ефективність зустрічі. Найпершим, що підкреслюють монахи, є зацікавлення та глибше розуміння іншого обряду. Всі богопосвячені особи, з якими спілкувалися наші журналісти, відзначають цей момент як надзвичайно позитивний.

«Було дуже цікаво дізнатись більше інформації про інший обряд. І ближче побачити його надзвичайне багатство» - майже тими самими словами описують монахи як східного, так і західного обряду свої враження. Окрім того, всі учасники Асамблеї відзначають важлиість таких зустрічей: монахам необхідно влаштовувати такі зустрічі - єднатись, ділитись досвідом, обговорювати різні аспекти богопосвяченого життя, а найголовніше – знати, що «ось ми тут, поряд, всі – як римо-католики – так і богопосвячені особи східного обряду» (думка с. Вікторії зі згромадження сестер Гонораток).

Третій повний робочий день Асамблеї розпочався від біблійного впровадження о. Тараса Борщевського, викладача Українського Католицького Університету, який заохочував учасників узяти до своєї лодки Ісуса й відчалити на глибінь.

Згодом це саме запрошення повторив о. Роман Лаба OSPPE від Римсько-Католицької Церкви, який у своїй конференції заохотив учасників до більшої єдності і любові Божого Слова.

Владика Діонізій Лахович від УГКЦ вказав на тринітарний вимір сопричастя богопосвячених осіб в Україні, а Єпископ Яцек Пиль ОМІ з Криму вказав на сьогоднішню нелегку працю на півострові і згадав, що це саме богопосвячені особи залишилися з вірними і несуть Євангеліє мешканцям Криму.

Післяобідній час був нагодою для спільної зустрічі Вищих Настоятельок і Настоятелів Римсько-Католицької та Греко-Католицької Церкви, та підсумків до праці в групах, а також до заключних висновків, які підводив О. Юзеф Августин, ТІ. Звертаючись до богопосвячених осіб, отець розмірковував про відповідальність і тернистість обраного ними шляху. Та про необхідність чинити все з любов’ю, а навертати братів – без примусу. Тільки з любов’ю.

Асамблея завершилася вечірнею і святковою вечерою у Львівській Греко-Католицькій Семінарії.

о. Павло Вишковський ОМІ заохотив, щоб учасники, виїжджаючи з Асамблеї, завжди  шукали один в одному те, що єднає, замість того, що ділить. "Кожен з нас, учасників, був згуртований, як той промінчик навколо справжнього світла, яким є Ісус" - тож виїжджаючи звідси, заберімо з собою цей чудовий досвід зустрічати в іншому Ісуса у любові", - зауважив отець.

Вражені надзвичайною, дуже позитивною атмосферою Асамблеї, КМЦ, сподівається, що такі зустрічі стануть традиційними – і вже незабаром стане відома дата наступної.