«Здивовані» німецькі лідери реагують на попередження Ватикану щодо «Синодального шляху»
  • Суб, 23/07/2022 - 16:03

Нещодавнє застереження, видане у Ватикані щодо ризиків схизми у Німеччині, що виникають із «Синодального шляху», було відкинуте та викликало «здивування» у його організаторів, які, в свою чергу, звинуватили Рим у тому, що він не діє як синодальна Церква.

Однак, принаймні один німецький єпископ та група реформ прийняли нове втручання з Ватикану.

Після оприлюднення заяви Апостольської Столиці  у четвер, глави Німецької єпископської конференції та Центрального комітету німецьких католиків сказали, що були приголомшені втручанням.

«У нашому розумінні, синодальна Церква – це щось інше!», - зазначили єпископ Ґеорґ Бетцінг з Лімбурга та Ірме Штетте-Карп у відповідь на втручання Ватикану. «Це також стосується того, в який спосіб сьогодні відбувалася комунікація, що стало для нас джерелом приголомшення».

Вони додали: «Не є хорошим прикладом комунікації в Церкві те, що заяви публікуються, не будучи підписані чиїмось іменем».

Одним німецьким єпископом, який прийняв застереження від Ватикану, був Бертрам Майєр з Аугсбурга, який висловив стурбованість загрозою для єдності, бо організатори «Синодального шляху» звинувачують Ватикан у тому, що він не бажає комунікувати. «На жаль, станом на сьогодні Синодальний комітет так і не запросили до Ватикану для дискусій», - пишуть вони.

У заяві Ватикану йдеться: ««Синодальний шлях» в Німеччині не має сили примушувати єпископів та вірних приймати нові форми управління чи нові напрямки доктрини і моралі».

Апостольська Столиця вважала за необхідне роз’яснити це для того, щоб «оберігати свободу Люду Божого і виконання єпископського служіння».

Як нагадує CNA, раніше єпископ Бетцінґ відкидав стурбованість, яку висловлювали сотні єпископів та численні католики Німеччини. Окрім того, він також висловлював своє розчарування Папою Франциском.

У 2019 році у листі до німецьких католиків Папа Франциск попереджав про загрозу єдності.

У квітні більше 100 кардиналів і єпископів з усього світу надсилали «братські відкриті листи» німецьким єпископам, попереджаючи, що запровадження змін до вчення Церкви може призвести до схизми.