18 – 19 жовтня 2014 р. відбулося святкування 100-літнього ювілею віднови Згромадження Сестер св. свмч. Йосафата в Галичині
  • Пон, 20/10/2014 - 18:03

18 – 19 жовтня 2014 р. відбулося святкування 100-літнього ювілею віднови Згромадження Сестер св. свмч. Йосафата в Галичині. З цієї нагоди в суботу, 18 жовтня, провели святкову академію у Львівському державному палаці естетичного виховання учнівської молоді. Вступне вітальне слово виголосив Преосвященний Владика Іриней Білик, ЧСВВ, Канонік Папської Базиліки Святої Марії Більшої (Santa Maria Maggiore) в Римі, який ще в часи підпілля познайомився із Сестрами Йосафатками та тісно співпрацював із ними після легалізації УГКЦ. Під час урочистої академії було коротко представлено історію Згромадження від його зародження у м. Білій на Підляшші, де воно поступово припинило своє існування через переслідування російського уряду, а згодом і ліквідацію нашої Церкви на Холмщині та Підляшші. Потім розповіли про відродження Згромадження в Галичині з 1914 р. аж до сьогодні. Розповіді про історію Згромадження були переплетені з музично-хореографічними виступами сестер-йосафаток (диригент – п. Мирослава Перун), братів-студентів Василіянського інституту філософсько-богословських студій, що в Брюховичах, братів-семінаристів Львівської Духовної семінарії Святого Духа, хореографічного колективу «Волошка» з Новояворівська під керівництвом п. Наталії Слободи, тріо священиків «Новий Час», дитячого хору з парафії Зіслання св. Духа у Львові під керівництвом п. Любові Костючик, Насті Ніколенко, Володимира Гіри, п. Руслани Ніколенко. Ведучою була Лілія Яременко. Завершальне слово виголосив Преосвященний Владика Венедикт Алексійчук, який привітав Сестер з ювілеєм і побажав зростати у святості на зразок свого Покровителя.

 

В неділю, 19 жовтня, в Соборі святого Юра у Львові відбулася подячна Божественна Літургія, яку очолив Високопреосвященніший Владика Ігор Возьняк, Митрополит Львівський, у співслужінні з Преосвященними Владиками Іринеєм Біликом та Димитрієм Григораком, Єпископом Бучацьким, Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні о. Пантелеймоном Саламахою, ЧСВВ, та іншими священиками, з якими сестри співпрацюють. У проповіді Владика Ігор привітав Сестер Йосафаток із 100-літнім ювілеєм віднови Згромадження, подякував сестрам за їхнє служіння та побажав подальшого розвитку і плідної праці для добра нашої Церкви й народу. По завершенні Святої Літургії Владика Іриней вручив сестрам папське благословення з нагоди святкування, а Головна Настоятелька с. Агнета Заведюк подякувала присутнім і всім, хто підтримує Згромадження та допомагає сестрам виконувати їхню місію.

Сестри Згромадження св. свмч. Йосафата