600-річчя Хрищення Жемайтії (Литва)
  • Птн, 02/08/2013 - 15:23

Жемайтія, Жмудь, Нижня Литва – це регіон на північному заході Литви, який відзначає 600 -річчя Хрищення. З цієї нагоди Тельшяйська дієцезія організувала Євхаристійний конгрес, який розпочався 2 серпня 2013 р., а закінчиться у неділю, 4 серпня. На прохання місцевого єпископа Йонаса Борути, ТІ, скерованого ще до Папи Венедикта ХVІ, Святіший Отець Франциск призначив свого посланця на ці святкування. Ним став кардинал Петер Ердьо, архиєпископ Ештерґом-Будапештського, Примас Угорщини.

У листі до свого посланця Папа Франциск пригадує, що Жемайтія, яку називали «останньою землею язичників в Європі», прийняла хрищення 1413 року. «Протягом віків, як у нелегких часах Реформації, так і в часи радянської окупації, християни Жмуді дали прекрасне свідчення віри та вірності наступникові святого Петра», – пише Вселенський Архиєрей, підкреслюючи душпастирське дбання єпископа Борути про те, щоб божественні дари, передані вірним їхніми батьками, отримали духовну підтримку в оновленому житті в Христі.

Святіший Отець висловив надію, що дієцезальний Євхаристійний конгрес, як час молитви, роздумувань, адорації Найсвятіших Тайн, наповнить вірних новою наснагою для збереження Божих заповідей у щоденному житті. Папа Франциск доручив кардиналові Ердьо заохотити вірних до того, щоб молитвою та свідченням християнського життя виявляти любов до Христа та Його Євангелія.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va