7 лютого буде беатифікований «Самурай Христа»
  • Пон, 23/01/2017 - 19:33

Незабаром, 7 лютого, кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації у справах Святих, прибуде до Осаки (Японія) на церемонію беатифікації мученика Такаями Укона, відомого як "Самурай Христа", визнаного Католицькою Церквою у цій країні.

22 січня 2016 року Папа Франциско ухвалив постанову, яка визнає смерть цього самурая-вершника XVI століття мученицькою.

Єпископ Ніїгати і Президент Карітас-Японія, Монс. Ісао Кікучі, заявив інформаційному агентству Ватикану «Fides», що після того, як Папа підписав декрет про мученицьку смерть Такаями, помісна Церква розпочала підготовку до беатифікації, яка тривала протягом усього року. Офіційне оголошення дати було здійснене конференцією єпископів Японії та Святим Престолом.

Перед тим, у 2013 році, у Ватикані відбулася конференція, на якій була представлена уся необхідна документація після завершення дієцезіального процесу беатифікації Такаяма. У випадку На сьогоднішній день у Японії нараховується 42 святих і 393 праведники. Усі вони є мучениками. Такаяма був світською людиною, із шляхетним корінням. Він не був убитий, але він вирішив зректися усього свого багатства і влади, щоб ввірити своє життя Христу і помер в результаті злиденного існування у вигнанні, яке нанесло шкоду його здоров'ю. Історія самурая Такаями Укона була відома японським єпископам Японії з 1965 року, хоча його репутація того, котрий перебував у святості має коріння ще з XVII століття.

Такаяма Укон народився у 1552 році, через три роки після заснування знаменитим єзуїтським місіонером св. Франциском Ксаверієм католицької місії в Країні висхідного сонця. Коли хлопчикові було 12 років, його батько прийняв католицизм. Разом з батьками був хрещений і Укон, який отримав ім'я Юстин. Сім'я Такаяма належала до дайме – самурайської еліти. Вище них були тільки сегуни, які фактично правили країною з Середніх віків до XIX століття. Дайме володіли величезними землями і мали право мобілізовувати на службу простих самураїв. Високе становище клану Такаяма дозволяло їм підтримувати діяльність католицьких місіонерів. За словами о. Вітвера, вони сприяли наверненню в християнство десятків тисяч японців.

Однак у 1587 році, коли Укону було 35 років, ситуація різко змінилася: великий міністр Тойотомі Хідейосі розпочав гоніння на християн. Місіонери були вигнані, а японських католиків стали примушувати відректися від віри. У 1597 році Хідейосі наказав розіп'яти 26 католиків. Багато дайме відреклися від Христа, але Укон і його батько зволіли відмовитися від свого становища і багатств, зберігши віру. Коли в 1614 році сьогун Токугава Іеясу остаточно заборонив християнство в Японії, Такаяма вирушив у вигнання. У супроводі 300 католиків він прибув на Філіппіни. Ослаблений тяготами останніх років життя, через кілька місяців він помер.