85% християн покинули сірійський Ідліб
  • Срд, 22/04/2015 - 19:41

85% християн покинули сірійський Ідліб після захоплення його бойовиками "Джабхат аль-Нусра" в кінці березня. Раніше Ідліб був домом для 179 християнських родин.

Десятки тіл були розкидані по вулицях в результаті захоплення міста. Деякі з них обезголовлені, інші - з вогнепальними пораненнями. Близько 300 осіб - християн і мусульман - було поховано співробітниками "Червоного хреста" в Ідлібі 9 квітня в братській могилі.

Фінансові втрати, понесені християнами в провінції Ідліб, оцінюються в сотні мільйонів. Тим не менше, християни вірять, що вони можуть бути компенсовані і, місто буде відновлене.

Християни Ідлібу ніколи не думали, що бої призведуть до падіння міста, - коментує ситуацію Al-Monitor. Свідки розповідають про розкрадання та руйнації церков ісламістами та викрадення священика Ібрагіма Фараха і молодого фармацефта.

Кілька християнських сімей залишалися в контрольованому "Джабхат аль-Нусра" місті протягом декількох днів. Ті, що вижили, розповіли, що були свідками вбивства 2 християн з родини аль-Хал. В них було випущено 40 куль, а на їхніх тілах були виявлені синці від побоїв. Ісламісти заборонили їх відспівувати. Християн поховали в саду їхнього будинку. Сам 3-поверховий будинок потім став штабом бойовиків.