Апостольська Сигнатура виправдала ватиканського працівника, звинуваченого у домаганні
  • Втр, 21/05/2019 - 13:10

Найвищий судовий орган Ватикану визнав невинним працівника ватиканської дикастерії, котрого раніше звинуватили у домаганні під час сповіді.

Апостольська Сигнатура 17 травня завершила адміністративно-кримінальний процес щодо о. Германа Ґайслера, колишнього працівника Конгрегації доктрини віри, котрого звинуватили у «тяжкому порушенні».

О. Ґайслер, котрий був главою секретаріату ватиканської Конгрегації доктрини віри подав у відставку у зв’язку із звинуваченням його в невідповідній поведінці по відношенні до жінки. Префект Конгрегації, кардинал Люїс Ладарія Феррер, прийняв відставку о. Германа Ґайслера в понеділок 28 січня. Отець Ґайслер вирішив піти на цей крок, щоб зменшити шкоду, вже нанесену Конгрегації та його Спільноті «Opus spiritualis Familia».

Жінкою, котра висунула обвинувачення проти отця, є німецька монахиня Доріс Вагнер, котра також колись належала до цієї спільноти. Вона зазначає, що невідповідна поведінка отця щодо неї мала місце в 2009 році.

О. Ґайслер публічно заявив про свою невинність.

Ватиканський суд розпочав адміністративно-кримінальний процес, який є швидшим і коротшим, аніж повний юридичний процес. Зазвичай, обвинуваченому представляють докази і дають можливість для самозахисту; судового розгляду та запрошення свідків не передбачено, інформує Catholic Herald.

Зазвичай справи такого типу (порушення 6-ої заповіді) розглядає Конгрегація доктрини віри, однак у цьому випадку справу розглядала Апостольська Сигнатура, щоб уникнути ймовірного конфлікту інтересів.

У комюніке на завершення розгляду справи було повідомлено, що суд виправдав підсудного, оскільки опис допустимого злочину «не був підтверджений моральною впевненістю, необхідною під час ретельного розгляду справи».  

53-річний о. Ґайслер працював у Конгрегації доктрини віри впродовж 25 років, а свій підрозділ очолював від 2009 року.