Апостольський Престіл: необхідно протидіяти поширенню екстремістських ідеологій серед молоді
  • Нед, 26/04/2015 - 17:56

Необхідно сприяти вихованню молоді в дусі поваги до інших людей, заявив постійний спостерігач від Апостольського Престолу при ООН монсеньйор Бернардіто Ауса, виступаючи в Нью-Йорку на дебатах про роль молоді у протидії екстремістському насильству і в просуванні миру.

Необхідно працювати з сім'ями, зазначив архиєпископ, і «підтримувати їх зусилля в навчанні дітей та молоді цінностям діалогу та поваги до інших людей», щоб вони не піддавалися впливу того, що «на перший погляд» може здатися «цікавою пригодою» і «праведною справою». Сім'я, підкреслив ватиканський дипломат, - це найперше виховне середовище для дітей, і якщо держави хочуть впливати на молодь раніше, ніж вона встигне захопитися екстремістськими ідеологіями, вони повинні належним чином підтримувати батьків.

З іншого боку, констатував представник Ап. Престолу, сьогодні молодь може використовувати Інтернет та соціальні мережі для того, щоб «встановлювати контакти, зав'язувати дружбу і дізнаватися про великі культури і традиції» усього світу. «На жаль, - зауважив єрарх, - стрімкий технічний прогрес може також використовуватися для розповсюдження послань ненависті і насильства». Відповідь молодих людей на екстремістську пропаганду розвивається «в контексті розчарувань і втрачених шансів», в умовах «кризи суспільно-культурної самоідентифікації», відсутності свого місця в суспільстві, відчуженості і незадоволеності, - але також і розриву між поколіннями і з власною сім'єю.

Деякі уряди, швидше, уникають відвертого і конструктивного діалогу з питання радикалізації, і замість того щоб сприяти суспільним дискусіям, приховують проблему. Монс. Ауса вважає такий підхід безперспективним. Врівноважена політика повинна відігравати ключову роль у сприянні інтеграції в суспільство іммігрантів. Необхідно вживати політичні заходи для боротьби з ксенофобією та расизмом, що сприяють зміцненню здорових релігійних та суспільно-культурних цінностей.

Релігія, сказав далі постійний спостерігач від Ап. Престолу, є важливим компонентом такої системи цінностей. Політична та виховна концепція, яка прагне «звести до мінімуму або навіть видалити компонент віри» з індивідуальної та колективної сфери, може «призвести до дезорієнтації, відчуження, маргіналізації молодих людей», які стають легкою здобиччю для екстремістських угруповань. Немає сумніву і в тому, що гасла таких угруповань часто включають «збочені релігійні та суспільно-культурні цінності». Тому релігійні лідери та організації покликані «викривати послання ненависті в ім'я релігії», сприяючи розумінню та повазі між людьми різних віросповідань.

Звичайно, безробіття і відчай роблять молодь ще більш вразливою перед екстремістської ідеологією. Економічна нерівність, різні форми виключення молоді з суспільного життя можуть привести до загрози для миру і міжнародної безпеки.

Щоб протистояти поширенню екстремістських ідеологій серед молоді, необхідно підтримувати «надійні та авторитетні голоси» їх однолітків, які б звучали з тієї ж трибуни, яка використовується і екстремістами, тобто з трибуни соціальних мереж.