Архиєпископ Ґаллаґер на Філіппінах: разом сприяти мирові
  • Втр, 02/07/2024 - 15:25

Секретар Святого Престолу в справах стосунків з державами і міжнародними організаціями перебуває з п’ятиденним візитом на Філіппінах, де проводить зустрічі з представниками влади та візьме участь у зустрічі місцевої єпископської конференції.

 

«Ми не просто католицька країна, а дуже католицька країна». Так президент Філіппін Фердинанд Р. Маркос-молодший привітав архиєпископа Пола Річарда Ґаллаґера, Секретаря у справах стосунків з державами та міжнародними організаціями, під час візиту ввічливості до президентського палацу в Малаканьянґу, Маніла, що відбувся вранці, 2 липня 2024 року. «Ми вже багато-багато років співпрацюємо з Ватиканом у тісному зв'язку», – додав президент, вітаючи керівника ватиканської дипломатії, який від 1 до 5 липня здійснює візит до цієї країни.

На основі спільних цінностей

Перед візитом до президента архиєпископ Ґаллаґер зустрівся з Міністром закордонних справ Енріке Манало. Разом вони обговорили спільні питання, що стосуються як Філіппін, так і Святого Престолу. «Філіппіни підтримують і завжди будуть підтримувати міжнародний порядок, заснований на правилах, – підкреслив Манало. – Ми визнаємо внесок Святого Престолу в просування миру, прав людини і співпраці в галузі розвитку в усьому світі». Секретар Святого Престолу в справах стосунків з державами відзначив тісні стосунки з цією країною південно-східної Азії, складаючи також вдячність за «дуже значущий внесок, який філіппінці в усьому світі роблять як католики для всієї Церкви та численних її громад». За його словами, вони є «чудовими агентами євангелізації та поширення Доброї Новини».

На завершення архиєпископ Ґаллаґер нагадав, що в цей час пріоритетами для Святого Престолу «очевидно, є численні, занадто численні конфлікти в сучасному світі, а також необхідність сприяти миру через діалог і переговори». «І ми віримо, що в багатьох з цих аспектів Святий Престол і Республіка Філіппіни поділяють ті ж цінності, те ж бачення справ, і тому ми, ймовірно, зможемо працювати разом і в майбутньому», – підкреслив він.

Програма візиту

Подальшою програмою візиту Секретатя Святого Престолу в справах стосунків з державами і міжнародними організаціями на Філіппіни передбачено переїзд 3 липня до Малайбалаю, в регіоні Північного Мінданао, де він візьме участь у пленарному засіданні Єпископської Конференції Філіппін. Наступного дня, 4 липня, разом з єпископами він відслужить Святу Месу в малайбалайському абатстві Преображення Господнього. Врешті, в п'ятницю, 5 липня, архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер візьме участь у конференції в Інституті дипломатичної служби при Міністерстві закордонних справ у Манілі.