«Ніщо так не послабило нашу віру, як матеріалізм»,- польський єпископ А. Чая
  • Втр, 02/07/2024 - 22:55

Єпископ Опольський очолив Святу Літургію під час паломництва чоловіків і молоді на гору св. Анни. У своїй проповіді він заохотив вірних зміцнювати та передавати свою віру.

– Віра означає зв’язок з Богом, – сказав він. Це велике завдання. Якщо ми хочемо зустріти наших дітей і онуків на небі, ми повинні передати їм віру. Ми не можемо дати їм нічого більш цінного. Треба змінити пропозицію того, що ми хочемо дати дітям. Не дрібнички цього світу. Але віра. Тоді вони будуть у безпеці. Бог у певному сенсі безсилий перед людиною, яка не має віри. Ми повинні жити вірою.

– Ситуацій, – нагадав єпископ, – дедалі більше, коли нам не байдужа віра. Ми нехтуємо таїнствами, і навіть таїнством вінчання повністю. Ми заблукали, тому що маємо дбати про свою віру. Потрібно нею жити. Треба будувати спільноту правдивої любові, бо такою спільнотою є і має бути Церква. Між тим, сьогодні ми часто замість того, щоб дарувати життя один одному, хочемо мати це життя лише для себе. Як далеко ми відійшли від Євангелія. Нас обдурили. Якщо ми відновимо віру, це допоможе нам випливти на глибину, до небесних висот. Не просто зануритися в сьогодення. Бо те, що ми будуємо, минуче. Якщо ми не почнемо жити так, як говорить Бог, ми вб’ємо себе. І наше небо під загрозою.

– Ніщо тут, у Сілезії, так не послабило нашу віру, як матеріалізм, – сказав єпископ Чая. – Різні утиски в цьому світі, різні ідеології не так сильно нас послабили. Можна сказати, що ми прив’язалися до тимчасового. І відійшли ми від Господа. Бо не можна служити двом панам. Нам потрібно знову чіплятися за Ісуса. І будувати спільноту любові, починаючи з шлюбу та сім’ї. Я прошу вас бути відкритими до Бога і один до одного з усією простотою. Прислухайтеся до того, що болить вашого чоловіка чи дружину. Не зосереджуйтеся лише на собі.