Публікації

  • 1 Липень 2022 (18:37)

    «Я знаки дам на небі й на землі: кров і вогонь, і стовпи диму. Сонце обернеться у пітьму, а місяць у кров – раніше, ніж настане день Господній, великий і страшний. І кожен, хто призве ім’я Господнє, спасеться» (Йоіла 3,3-5). Любі друзі! Прикликати ім’я Господнє є дуже важливо. Бачимо, що в пророцтві Йоіла – це запорука спасіння – прикликання в останніх часах  імені Господнього. Чи означає це, що ім’я Господнє потрібно прибрати із свого життя і покласти в шухляду до останніх днів, щоби згадати про Нього перед смертю? Я дуже часто таке зустрічаю.

  • 1 Липень 2022 (17:55)

    Загально відомо, що католикам можна робити усе, крім гріха. Однак, на жаль, відпустка є часом, коли багато з нас забувають про цей принцип і дозволяють собі різні дурні, і навіть грішні вчинки. Варто пам’ятати, що вірний не лише не може грішити, але й також бути дурнем, біблійною «нерозумною дівою», коли таким чином відкидає дану Богом здатність аналізувати, а також численні дари Святого Духа. Які є «типово» відпусткові гріхи, яких під час відпочинку абсолютно не слід допускатись, чого слід уникати і від чого відмовитись, аби не вийти дурнем?

  • 30 Червень 2022 (14:43)

    Мати Тереза, яка стала прикладом жертовності та доброчинності для всіх часів, виробила надзвичайно важливі поради щодо виховання дітей, щоб останні стали радістю для батьків та гордістю суспільства.

    Отже, це такі поради:

  • 29 Червень 2022 (14:19)

    Боже, Ти у своїй досконалій і невимовній владі доручив людям владу над землею, вчини, щоб ми визнали славу і честь, якою Ти їх обдарував, і щоб ми були піддані їм згідно Твоєї волі. І дай їм, Господи, здоров’я, мир, згоду і непохитність, щоб без згіршення виконували правління, яке Ти їм доручив.

  • 29 Червень 2022 (13:24)

    Якщо коли-небудь, виходячи зі сповідальниці, ти задумувався над тим, чи твоя сповідь була доброю, - цей текст, без сумніву для тебе.

    Шкода, що не можна підслуховувати сповідь інших людей. Ні, не для того, щоб підслуховувати гріхи інших, а для того, щоб навчитись від інших, як добре сповідатись.

  • 29 Червень 2022 (12:32)

    Господи Ісусе Христе! Ти обіцяєш утіху та розраду тим, хто звертається до Тебе в горі та недолі. Ось приходжу до Тебе, мій Ісусе. Глянь на мою самотність, підкріпи й утіш мене.

  • 29 Червень 2022 (12:29)

    Людська особа не тільки священна, а й соціальна. Тому той спосіб, в який люди організовують свої спільноти – зокрема економічні, політичні, правові, сімейні – кардинально впливає на концепції людської гідності й дотримання її принципу в розбудові стосунків між людиною та суспільством.

  • 28 Червень 2022 (13:19)

    О Боже, від котрого походять святі прагнення, добрі поради і справедливі вчинки; дай слугам своїм той мир, якого світ не може дати.

    Вчини, щоб серця наші були схильними дотримуватись Твоїх заповідей, щоб зникнув страх перед ворогами, а завдяки Твоїй опіці в наших часах запанував мир.

    Через нашого Господа, Ісуса Христа, Котрий з Тобою живе і царює у єдності Духа Святого, Бог на всі віки вічні. Амінь.

    +++

  • 28 Червень 2022 (13:06)

    1. Часто сповідайся. 

    Сповідь звільнює нас від звикання до гріха і дає можливість почути Божий голос

    2. Спільність з Церквою. 

    Вчення Церкви повинно формувати невід’ємну частину нашої ідентичності

    3. Контактуй з Божим словом. 

    Ми повинні поглинати Писання і дозволити, щоб воно, його мудрість і напрям поглинули нас

    4. Час на розпізнання. 

    Ми повинні виділити час. Ми ніколи не навчимось чути Божий голос, якщо будемо занадто зайнятими нашими планами і ідеями.

  • 28 Червень 2022 (13:04)

    Народився святий Іриней (бл. 130–202) у Смирні (нині Ізмір, Туреччина) та вже в юності став учнем святого Полікарпа (учителем якого був апостол Йоан).

  • 27 Червень 2022 (13:41)

    Звички і рутина формують наш досвід і наше життя. Це також стосується участі в Літургії, яка може стати для тебе чимось більшим, ніж просто звичкою. Участь в Літургії – це найвища форма молитви, і вона повинна бути духовною зустріччю з Христом.

    Вартує переосмислити звиклу схему участі в Літургії для того, щоб більше розуміти її і приймати ті дари, які нам даються під час Служби Божої.

    Святий Іван Віаней колись сказав: «Якби ми насправді розуміли Літургію, то померли б від радості».

    Ми пропонуємо тобі 7 лайфхаків як отримати якомога більше від участі в Літургії:

  • 25 Червень 2022 (11:06)

    Так звана «католицька більшість» змогла відкинути діючий впродовж майже 50 років закон, який легалізував аборти в США.

    І хоча «рішення Доббса» не достатньо для захисту ненароджених на національному рівні, тим не менше воно символізує велику перемогу десятиліть зусиль захисників життя культивувати і поширювати юристів, спроможних заперечити сумний прецедент Рое та дозволити країні обрати інший шлях.

     

    Цікаво (але не дивно), що п‘ятеро суддів, котрі проголосували за відкинення «Рое проти Вейда» є практикуючими католиками або отримали католицьке виховання.

  • 23 Червень 2022 (10:33)

    У «Катехизмі Католицької Церкви» Євхаристія описується як «джерело та вершина нашої віри». Знайти час на адорацію Пресвятих Дарів буває насправді дуже важко. Однак якщо тобі вдасться-таки тривати на молитві перед Господом із відкритим серцем, результат тебе здивує!

    І коли вони їли, Ісус узяв хліб, благословив, розломив і дав їм, кажучи: Беріть, це моє тіло. Потім узяв чашу, воздав хвалу, дав їм, і пили з неї всі. Та й сказав їм: Це моя кров Завіту, що проливається за багатьох (Мк 14, 22‑24).

  • 23 Червень 2022 (10:31)

    «Хто їсть моє Тіло і п’є мою Кров, той має життя вічне, і я воскрешу його останнього дня», (Ів. 6, 54)

    У четвер по неділі всіх святих у церковному календарі Української Греко-Католицької Церкви маємо свято Торжественного поклоніння пречистим Тайнам тіла і крові Господа нашого Ісуса Христа. З огляду на будний день, його урочисте відзначення зазвичай переносять на неділю. Воно відоме також під назвою Свято Пресвятої Євхаристії.

  • 23 Червень 2022 (10:11)

    Католицька Церква навчає догму під назвою «транссубстанціація», яку Катехизм пояснює таким чином: «Через освячення хліба і вина здійснюється зміна цілої сутності (substantia) хліба в сутність Тіла Христа, Господа нашого, і цілої сутності вина в сутність Його Крові» (ККЦ 1376).

    Це означає, що в той час як вигляд хліба і вина залишається, сутність – повністю змінюється (Божою силою) в Тіло і Кров Христа. Це вчення базується на Писанні і традиції та залишається незмінним по своїй суті ще від часів апостолів.

  • 22 Червень 2022 (11:50)

    Томас Мор (1478–1535) народився в заможній лондонській сім’ї. Отримав добру освіту, навчався в Оксфорді, однак за наполегливістю батька мусив полишити свої вподобання і розпочати вивчаення права. Добре знав грецьку мову та підтримував стосунки з визначними людьми свого часу, особливо з Еразмом Ротердамським. Скуштував монашого життя у картузів, відкрив покликання, як світської людини, але приєднався до світських францисканців. В 1505 році одружився, мав чотири доньки, однак в 1511 році дружина померла.

  • 18 Червень 2022 (18:57)

    Для того, щоб бути будівничими миру, треба спочатку мати його в собі. Тривають інтенсивні напади на кожного з нас, треба тривати в боротьбі за те, щоб мир був в мені.

     
    Приклади трьох витязів царя Давида показують, що наша боротьба може мати різні форми і фронти, але без Божого миру ми не в стані зробити нічого.
     
    До Вашої уваги відео-блог доктора теології Орисі Уської
     

  • 18 Червень 2022 (16:46)

    Вчини, Господи, щоб я не був нічиїм ворогом, але товаришем того, що вічне і тривале. Щоб я не вступав у суперечки із моїми найближчими; а коли б я це вчинив, щоб швидко з ними помирився. Щоб я ніколи не задумував зла супроти нікого; а якби хтось запланував щось поганого супроти мене, щоб я вийшов з цього пригноблення без шкоди і без потреби вчинити кривду тому, хто це зробив.

    Вчини, щоб я любив, прагнув і досягав лише того, що є добрим. Щоб я бажав усім людям лише щастя і нікому не заздрив. Щоб мене ніколи не потішала зла доля того, хто мене скривдив.

  • 18 Червень 2022 (16:33)

    Народилася Єлизавета (1129–1164) в Бонні, у німецькій сім’ї, залученій у життя Церкви.

    У 12 років дівчинку, змалку тиху й терпливу, віддали на виховання в бенедиктинський монастир у містечку Шонау. Тут вона відкрила покликання й 1147 року приєдналася до сестер. Її аскезу й умертвіння поглиблювала тяжка тривала хвороба, яка завдавала дівчині не лише тілесного болю, а й психічних страждань. 1152 рік став для Єлизавети переломним: фізичні страждання призвели до нервового зриву. Проте опісля Господь обрадував її благодаттю містичних досвідів.

  • 15 Червень 2022 (14:20)

    На різних етапах свого життя людина досвідчує пустку всередині. Добра Новина полягає у тому, що Ісус Христос прийшов у світ заповнити нашу пустку Собою.

    Про пустку всередині розповідає доктор теології Орися Уська.
     

Сторінки