Нові статути і регламент капітули базиліки Святого Петра і Фабрики св. Петра
  • Нед, 30/06/2024 - 16:56

Папа затвердив нові норми для капітули базиліки Святого Петра, натхнені принципами Апостольської конституції «Praedicate Evangelium». Опубліковані також Статут та Регламент Фабрики святого Петра.

Капітула базиліки Святого Петра, – тобто збір каноніків, які опікуються її діяльністю, має новий Статут і новий Регламент. Їх затвердив Папа Франциск хірографом, опублікованим 29 червня 2024 р., в якому зазначено, що ці норми натхненні принципами та критеріями Апостольської Конституції Praedicate Evangelium.

Служіння паломникам

Базиліку Святого Петра, збудовану на гробі князя апостолів, пише Папа в хірографі, «обслуговує Капітула Каноніків, які дбають про її благоустрій та сприяють її духовному, душпастирському, благодійному та культурному життю. Це служіння з особливою увагою адресоване численним паломникам, які, одухотворені щирою набожністю, приходять, щоб утвердити свою віру на місці визнання апостола, але також і численним відвідувачам, які часто належать до різних культур і релігій, зацікавлені в спогляданні мистецьких та архітектурних шедеврів, що зберігаються у ватиканському храмі, та в християнському посланні, яке вони несуть». Процес оновлення діяльності капітули, як нагадує Папа Франциск, розпочався три роки тому, коли 28 серпня 2021 року було опубліковано «Тимчасові норми». На ці норми посилається і папський рескрипт, також опублікований 29 червня, який роз'яснює деякі аспекти служіння каноніків і коад'юторів.

Статут і регламент Фабрики святого Петра

Одночасно були опубліковані також і Статут та Регламент Фабрики святого Петра, відомства Римської курії, що відповідає за управління, утримання, збереження та декорування базиліки Святого Петра. У заяві, поширеній Департаментом комунікацій базиліки, підкреслюється, що затверджені норми є плодом процесу, який розпочався ще до приходу кардинала-протопресвітера Мауро Ґамбетті, а також досвіду, отриманого після застосування згаданих тимчасових норм. «Перспектива, що відкривається, – зазначено в комюніке, –полягає в більш плідному оживленні діяльної базиліки, її консервації та належному використанні її ресурсів, приймаючи мільйони паломників і відвідувачів, які щороку приїжджають до святині, особливо з огляду на Ювілей».