Блаженніший Святослав: Церковна єдність будується на святості
  • Птн, 11/11/2016 - 14:15

Оскільки є один Бог, є один справжній Пастир овець – Єдинородний Син, є одні-єдині ворота, через які можна увійти у життя вічне, тому й Церква Христова є єдиною. Думками про це, коментуючи уривок з Євангелії від Івана, в якому Христос говорить про Себе, як про доброго пастиря, поділився Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, проповідуючи під час Святої Літургії при гробі святого священномученика Йосафата в базиліці Святого Петра у Ватикані.

У п’ятницю, 11 листопада 2016 р., в переддень літургійного спомину святого Йосафата, Архиєпископа Полоцького за новим календарним стилем, українська греко-католицька громада Риму, представники інших Церков свого права, які почитають цього святого, а також паломники з України, як і щороку, зібралися у серці католицького світу, щоби на місці спочинку його нетлінних мощей відслужити молитися за єдність християн. Урочисте богослуження, яке очолив Блаженніший Святослав у співслужінні з владикою Діонісієм Ляховичем, ЧСВВ, Апостольським візитатором для українців греко-католиків Італії та Іспанії, й численно зібраним духовенством, стало також відкриттям святкувань, приурочених 400-річчю заснування Чину Святого Василія Великого.

Глава УГКЦ на початку проповіді зазначив, що Христові слова про Себе, як про «Доброго Пастиря, що душу свою кладе за вівці», є сповненням давніх пророцтв про те, що «справжнім і єдиним пастирем Свого люду є Господь Бог». Віра в єдність випливає з віри в Єдиного Бога. Ісус також говорить, що є пастирем не лише «для маленької громади», але спасителем усього людства.

«Серед багатьох рис пастирської опіки Самого Бога над Своїми людьми є одна дуже специфічна й унікальна. Ісус Христос каже: Я – ворота», – вів далі проповідник, підкреслюючи, що Ісус є «єдиними воротами, щоб увійти в присутність Небесного Отця». Таким чином, Христос відкриває «нову еру в історії людства», епоху близькості Бога до Своїх людей, та закладає підвалини «вселенськості тої Церкви, яку в Своїй особі засновує».

Блаженніший Святослав зазначив, що сьогодні наш народ особливо сприймає слова про одне стадо та одного пастиря, глибоко відчуваючи потребу єдності серед теперішніх випробувань, з самого нутра народу «лунає молитва і запит на Церковну єдність», але «ніхто сьогодні не знає, як можна це прагнення бути одним Божим стадом до кінця зреалізувати». Ісус же відповідає: церковна «єдність, найперше, будується на святості». На святості пастирів і святості Божого люду, бо святість – одна. «Тому ми дуже потребуємо сьогодні, – додав проповідник, – щоби кожен священнослужитель був образом і подобою Єдиного Доброго Пастиря Христа. Більше того, був для людей дверима до життя».

Згадуючи про завершення Року Божого Милосердя і закриття Святих Дверей, Глава УГКЦ наголосив на тому, що важливо, аби ніколи не були закриті ті двері, якими є добрий пастир для свого стада. І бачимо приклад такого пастиря у святому Йосафатові, «який віддав свою душу за овець і назавжди залишився між нами відкритими дверима, через які можемо отримати доступ до Божої благодаті». «Тут, біля його мощей, ми відчуваємо, що Церковна єдність не є просто гарною богословською ідеєю, бо за гарну ідею рідко-коли хтось віддасть своє життя, навіть той, хто її породив», – додав він, зазначаючи:

«Церковна єдність, віра в святу, соборну й апостольську Церкву, наша віра в особливу місію і служіння для церковної єдності Наслідника апостола Петра, є чимось, за що святий Йосафат і мученики нашої Церкви ХХ століття відали своє життя. Наша Церква – це Церква-мучениця за єдність християн, і коли хтось шукає сьогодні моделей для повного сопричастя у єдиній Церкві, має прийти сюди, стати на коліна перед його святими мощами і віднайти відповідь на свої питання».

«Просимо, щоби святий Йосафат, з одного боку, молився перед престолом Всевишнього за нас, за нашу Церкву, за наш народ, а з іншого – просимо за наше духовенство і монашество, бо нам сьогодні дуже потрібно, щоби кожен наш священик, кожен монах і монахиня, ставали “душехватами”, щоби спілкуючись з святими, побожними, освіченими священиками і монахами, кожна людина не просто побачила, але переступила через поріг тих дверей, які ведуть до єдиної, святої, соборної і апостольської Церкви, а через неї – у життя вічне», – підсумував Глава УГКЦ.

Проповідь Блаженнішого Святослава: