COMECE про результати виборів: обрані повинні служити всім громадянам
  • Втр, 11/06/2024 - 11:59

Віцепрезидент Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE), підбиває підсумки голосування за депутатів Європарламенту, наголошуючи на обов’язкові «будувати суспільство і Європу солідарності», де справді є місце для всіх, також і тих, хто перебуває у складних життєвих обставинах.

 

Війна і ситуація в Україні, економічна нестабільність, ризик зниження рівня життя, втрата стимулів і, як наслідок, пошук ідентичності – це все фактори, які вплинули на результат європейського голосування, в якому протягом минулих вихідних виборці 27 країн ЄС висловили свої побоювання і сподівання щодо об’єднаної Європи. В інтерв’ю для Радіо Ватикану-Vatican News Преосвященний Антуан Еруар, Архиєпископ Діжона і Віцепрезидент Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (COMECE), поділився думками про результати голосування, описуючи волевиявлення європейських громадян як «невдоволення і протест проти чинних урядів у багатьох країнах».

Від імені комісії єпископатів ієрарх звертається зі словами заохочення до новообраних євродепутатів, закликаючи їх усвідомлювати, що вони покликані до служіння «всій Європі, а не лише захищати якісь окремі інтереси». Побудова Європи, на думку єпископів, має бути «солідарним будуванням, що творить зв'язки між країнами-членами, але також в особливий і оригінальний спосіб творить стосунки Європи з іншими країнами світу».

Цінності, які захищає Церква

Перед обличчям скликання Європарламенту, яке завершує свій мандат, що, як підкреслює ієрарх, протягом останніх років відображає процес «сильної дехристиянізації» європейського континенту, саме Церква нагадує, що «індивідуальні свободи не є безмежними», що існують «обов'язки один щодо одного і щодо розбудови суспільства і Європи солідарності, в яких є реальне місце для найменших, найбільш вразливих, для тих, хто перебуває в різного роду труднощах». Натомість, додає він, ми стали свідками дій, які «намагалися визначити те, що дехто називає новими правами, але які є радше питанням примноження індивідуальних прав, не беручи до уваги елементи солідарності, необхідні в суспільстві».

COMECE, не виявляючи жодної підтримки тій чи іншій політичній течії, наголошує, що теми, які пов’язані із захистом життя, правами робітників, міжнародною взаємопідтримкою та розвитком бідніших країн, залишаються цінностями, «які підтримує Церква» і які пов'язані з «демократією, з верховенством права, з дуже різними і дуже широкими цінностями, на які Папа Франциск часто посилався у своїх численних висловлюваннях про європейську інтеграцію». Потрібна не така Європа, яка захищає «лише особисті права кожної людини», а та, що будує «справжню солідарність між країнами і між громадянами», бо, як наголосив архиєпископ Еруар, «європейський проект – це проект солідарності, притаманний у певному сенсі союзові сопричастя», і про це «ніколи не слід забувати».