Де всі паломники? Сучасний стан релігійного туризму на Святій Землі
  • Втр, 04/06/2024 - 16:26

У травні в Єрусалимі головні свята трьох основних релігій — християнська Пасха, юдейський Песах та місяць Рамадан — пройшли майже без паломників з-за кордону.

У цю пору року святі місця та вулиці Старого міста зазвичай переповнені туристами та паломниками, але останні вісім місяців вони були порожніми через війну Ізраїлю та ХАМАС.

Мусульмани впорядковано пробираються до входів у комплекс мечеті Аль-Акса для обідньої молитви, але Via Dolorosa абсолютно порожня. Паломники не піднімаються до Гробу Господнього. Храм Бичування, який утримують францисканці на початковій точці шляху Via Crucis, завжди відкритий, але він теж порожній.

У Гетсиманії справи не кращі.

«До війни у ​​нас було більше сотні груп на день. Сьогодні ми вітаємо дві-три групи в хороший день», — сказав CNA брат Сініша Сребренович, опікун Францисканського монастиря Агонії (Гетсиманія). «Здебільшого вони прибувають з Азії чи Південної Америки. Дехто прибуває зі Східної Європи, переважно православні».

Відсутність паломників також означає відсутність доходу.

«Ми, монахи, утримуємось із пожертв паломників. Благодійні пожертви паломників також допомагають покривати витрати на утримання храму та деякі проекти розвитку», – пояснив Сребренович. «Сьогодні все стоїть на місці. Робітники з палестинських територій не мають дозволу на приїзд, а фінансових ресурсів вистачає лише на базові потреби. Незважаючи на це, кустодія продовжує фінансово підтримувати своїх працівників і нікого з них не звільнила».

Біля Гробу Господнього час очікування, щоб увійти до едікули (де зберігається гріб Ісуса), становить лише кілька хвилин, порівняно з двома годинами минулого року. У щоденній процесії францисканських братів всередині базиліки бере участь лише жменька вірних — переважно жителі Єрусалиму.

Навіть Вифлеєм порожній

«Туризм у Палестині фактично зведений нанівець. Щодня ми втрачаємо 2,5 мільйона доларів», — нарікає Маджед Ісхак, генеральний директор департаменту маркетингу Міністерства туризму та старожитностей Палестини.

Він описав CNA драматичну ситуацію: «Туристичні заклади закриті; люди, які працюють у цьому секторі, у тому числі багато християн, не мали доходу місяцями. Люди намагаються продати будинки, машини, меблі, щоб вижити».

«Міжнародний туризм проходить через Ізраїль; вони контролюють наші кордони. Ми перебуваємо у своєрідній облозі», – продовжив Ісхак. «Досягти Вифлеєму все ще можливо, але міста на півночі, такі як Наблус або Дженін, а також Хеврон, що знаходиться далі на південь, майже недоступні. Навіть місцевий туризм і внутрішні подорожі сильно постраждали через напади поселенців».

Деякі групи прибувають, особливо через Йордан. Є надія, що хоча б до кінця року щось зрушиться, особливо на різдвяні свята.

Згідно з даними Міністерства туризму Ізраїлю, у квітні в країну в’їхало трохи більше 80 000 осіб (туристів і паломників разом), що на 77% менше порівняно з квітнем 2023 року та на 80% порівняно з квітнем 2019 року, який був піковим роком перед пандемією.

Сумарно з січня по квітень зафіксовано близько 285 тис. туристичних прибуттів, що на 78% менше порівняно з відповідним періодом 2023 року.

«Зменшення пояснюється впливом війни «Залізних мечів» [таку назву Ізраїль дав кампанії проти ХАМАС у секторі Газа після подій 7 жовтня 2023 року], хоча за місяці, що минули після спалаху, війни відбулося певне збільшення кількості туристів до Ізраїлю, але поки неможливо визначити якусь тенденцію». Відновлення не очікується раніше кінця 2025 року.

Статистику, зосереджену на християнських паломниках, надав CNA Християнський інформаційний центр (CIC), спонсорований Кустодією Святої Землі. CIC вже понад 50 років надає інформацію про християнство та Святу Землю, включаючи святині, святі місця та літургії. Крім того, це єдиний офіційний канал для бронювання літургій у святих місцях.

З жовтня по грудень 2023 року приблизно 2800 груп (107 000 осіб) забронювали принаймні одну відправу літургії через CIC, і всі були скасовані, щойно почалася війна. З них 95% були католиками і 4% протестантами. 90% були групи з-за кордону. З січня по квітень цього року CIC реєстрував від 100 до 200 груп на місяць (в середньому від 5000 до 6000 осіб на місяць).

Брак християнських паломників у Святій Землі особливо пов'язаний з тим, що багато компаній не бажають видавати страхові поліси для тих, хто прямує на територію, яка вважається небезпечною та ризикованою.

Однак прибуття з Південно-Східної Азії та Південної Америки продовжується (хоча Сполучені Штати залишаються першою країною для записів, друга група, на диво, складається з індонезійців). Багато в чому це пов’язано, як зізнаються самі паломники, з тим, що агентства не повертають кошти за передплачені поїздки, в які багато хто вклав свої заощадження. Це змушує людей подорожувати, незважаючи ні на що.

Надії на ювілейний 2025 рік

У 2025 році на Святій Землі відбудуться дві цікаві події для релігійного туризму.

«Спеціальна виставка сувоїв Ісахії буде проведена в 2025 році в Музеї Ізраїлю на честь його 60-річчя. Ми впевнені, що багато людей виявлять інтерес. Ми спробуємо залучити людей, які приїжджають на паломництво до Святої Землі, відвідати цю особливу виставку», – розповів представник Міністерства туризму.

Крім того, у 2025 році католики відзначатимуть ювілейний рік. Храми Гробу Господнього в Єрусалимі, Благовіщення в Назареті та Різдва Христового у Вифлеємі будуть ювілейними місцями; людей заохотять відвідати їх, і є надія, що це допоможе відновити туризм.

Головні християнські релігійні лідери Святої Землі не припиняють звертатися до паломників із закликами повернутися до святих місць. «Не бійся, повертайся до Єрусалиму і до Святої Землі! Ваша присутність завжди є присутністю миру, і ми сьогодні щиро потребуємо миру; прийдіть і принесіть нам свій мир», – сказав латинський патріарх Єрусалиму кардинал П’єрбаттіста Піццабалла наприкінці процесії Вербної неділі.

Відлуння цих слів знаходимо в посланні, оприлюдненому Дикастерією у справах євангелізації 28 травня з нагоди 45-го Всесвітнього дня туризму, який відбудеться 27 вересня на тему «Туризм і мир».

«Інтерес, який рухає мільйони туристів, можна легко пов’язати з відданістю братерству, щоб створити мережу «посланців миру», які звертаються до всього світу, закликаючи до припинення війн і відновлення територій, повних історії, культури та віри. ... Бути миротворцями не тільки можливо; це вимагається від тих, хто вирушає на шлях», – йдеться у повідомленні дикастерії.