Делегація Ради Церков зустрілася з державними і релігійними діячами Німеччини
  • Втр, 07/07/2015 - 09:41

У рамках візиту делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Берліну відбулася низка заходів за участі експертів, державних, громадських і релігійних діячів Німеччини.

Зранку 1 липня 2015 року члени делегації зустрілися з д-ром Дірком Крьогелем, заступником уповноваженого з питань Церков, релігійних і світоглядних організацій Канцелярії Сенату Берліна, який також відповідає за взаємодію столичної влади з релігійною спільнотою.

Д-р Крьогель розповів присутнім про релігійну ситуацію в Берліні, зміни, які відбулися як протягом минулого століття, так і безпосередньо після падіння Берлінського муру. Він також поділився досвідом міжконфесійного діалогу у місті, що розпочався у 2011 році. Зокрема, обговорювалася система викладання релігії на добровільних засадах у державних школах та питання, які виникають у відносинах влади з релігійними та секулярними спільнотами Берліну.

Наступна зустріч делегації ВРЦіРО відбулася у відомстві Федерального Канцлера з начальником Управління зовнішньої політики, політики безпеки та розвитку Крістофом Хойсгеном і його помічниками. Йшлося про нинішню ситуацію в Україні, російську агресію, участь релігійної спільноти України у встановленні миру та подоланні наслідків конфлікту.

Лідери Церков і релігійних організацій підкреслили свою відданість мирному вирішенню проблеми, підтримали Мінську угоду.

“Ми вдячні Німеччині та особисто канцлеру Ангелі Меркель за всі зусилля, спрямовані на припинення російської агресії проти України, – зазначив Патріарх Київський і Всієї Руси-України Філарет (Денисенко). – І ми вважаємо, що санкції, які Європа, і зокрема Німеччина, ввели про агресора, потрібно продовжувати і посилювати аж до того часу, поки не будуть виконані Мінські домовленості, російські війська не підуть з Донбасу та не буде відновлено контроль кордону”.

Пан Хойсген передав учасникам української делегації вітання від Канцлера ФРН, відзначивши важливість їхнього візиту. Він підкреслив, що Німеччина і надалі твердо триматиметься позиції щодо незаконності анексії Росією Криму та наполягатиме на повному виконанні духу і тексту Мінської угоди. Серед інших питань учасники зустрічі також обговорили підтримку Всеукраїнською Радою Церков необхідних реформ і боротьби з корупцією в Україні.

Наступною була зустріч заступником керівника Католицького офісу пані Катариною Єштедт. Офіс представляє Конференцію католицьких єпископів Німеччини у суспільно-політичних справах та у зв’язках з органами влади країни, а також координує роботу відповідних офісів земель і співпрацює з подібним офісом, який представляє католицький єпископат країн ЄС у Брюсселі та підтримує взаємодію з європейськими інституціями.

Від імені делегації Верховний Архієпископ УГКЦ Святослав Шевчук подякував католицькому єпископату Німеччини за послідовну позицію підтримки України, яка виявилася в тому числі у нещодавній заяві, а також за велику гуманітарну допомогу, яку збирає і передає Католицька Церква у Німеччині для українських потреб.

Пані Єштедт розповіла про завдання офісу, його роботу, а також актуальні проблеми, які стоять перед ним. Зокрема, саме у цей час у Бундестазі (парламенті) ФРН відбувалися дебати з приводу так званої “допомоги у самогубстві”, тобто наданні організованих послуг тим, хто бажає покінчити з собою. Католицька Церква у Німеччині разом з Євангелічно-Лютеранською Церквою виступила проти такої діяльності та підтримала законопроект про кримінальну відповідальність за надання “допомоги у самогубстві”.

Також учасники зустрічі довідалися про історію відносин між політичним середовищем і Церквою в повоєнний період, про взаємодію Католицької Церкви з іншими Церквами та релігійними організаціями Німеччини.

Останньою цього дня стала зустріч в офісі Євангелічної Церкви Німеччини з уповноваженим Ради доктором Мартіном Дуцманом. Він розповів про нинішній стан лютеранської і протестантської спільноти у ФРН, про історію взаємовідносин з державою, про взаємодію з іншими конфесіями, а також про актуальні питання і виклики, які стоять зараз перед ЄЦН. Гостям з України було цікаво довідатися про участь Євангелічної Церкви у подоланні наслідків нацизму в Німеччині, початок чому було покладено у жовтні 1945 року покаянням за співпрацю з гітлерівським режимом.

У четвер, 2 липня, відбулася зустріч з радником-посланником Посольства України у ФРН паном Василем Химинцем, який розповів про діяльність Посольства.

Після цього у широкому колі представників державних інституцій Німеччини, експертів, кореспондентів провідних видань в приміщенні Академії Фонду Конрада Аденауера відбулася конференція «Релігійні громади в Україні та конфлікт на сході країни». Під час конференції протягом близько трьох годин її учасники мали можливість почути позиці всіх членів української делегації та відповіді на свої питання.

Також делегація ВРЦіРО відвідала Мечеть мучеників та культурний центр при ній, де зустрілася з керівником місцевої релігійної громади паном Ендером Цетіном. Він розповів про історію мечеті та кладовища при ній, а також про діяльність культурного центру, одним із завдань якого є також і налагодження міжконфесійного діалогу, сприяння подоланню радикалізму в ісламському середовищі.

Останньою цього дня була зустріч з монсеньйором Йоахимом Зимоном, керуючим військовим деканом, Уповноваженим Офісу Католицької Церкви при підрозділах Бундесверу (армії Німеччини). Отець Йоахим детально поділився досвідом діяльності капеланів у німецькій армії, про її правову основу, проблеми, з якими стикається Церква і капелани, а також відповів на питання гостей з України.

На завершення, 3 липня, за сніданком члени делегації Всеукраїнської Ради Церков зустрілися з рабином Даніелем Альтером, представником Єврейської громади Берліну. Він розповів про історію громади, її сучасний стан, а також про подолання антисемітизму і налагодження міжконфесійної співпраці. Того ж дня делегація Ради відбула літаком до Києва.

Учасники поїздки висловлюють вдячність Фонду Конрада Аденауера, його представництву в Києві на чолі з пані Габріеле Бауманн, координатору Анні Портновій, перекладачам Юрію Сільвестрову та Віталію Климченку за чудову організацію візиту до Німеччини.

Як повідомляв ІРС, 29 червня 2015 року розпочався п'ятиденний візит делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій до Німеччини.