День Святого Губерта - покровителя мисливців і працівників лісу
  • Птн, 03/11/2023 - 13:59

Сьогодні, 3 листопада, серед католиків та мисливців усієї Європи, відзначається День Святого Губерта - покровителя мисливців, працівників лісу та захисника мисливських собак.

Губерт народився 656 року (ймовірно, у Тулузі), біля сучасної Франції, у родині герцога Бертрана Аквітанії, сина королівського роду Маровинг. Як і багато дворян того часу, Губерт також був пристрасним мисливцем. Після смерті дружини під час пологів Губерт залишив двір і сховався в арденських лісах, де повністю присвятив себе мисливству. Вранці Страсної п'ятниці, коли всі віруючі йдуть до церкви, Губерт подався на полювання. Він гнався за великим оленем, але раптом тварина повернулася до Губерта, між його рогами з'явилося розп'яття, і голос сказав: "Губерт, якщо ти не звернешся до Бога і не житимеш святим життям, ти швидко потрапиш у пекло". Губерт спішився і впав на коліна перед дивом. Після побаченого він відмовився від усіх своїх титулів і спадщини на користь молодшого брата Одо, що став опікуном його сина.

Губерт роздав своє особисте майно бідним і вивчився на священика. Згодом він став єпископом Льєжа і отримав вдячність народу.

Губерт помер у 727 році, а в 1744 римський папа Бенедикт XIV канонізував його.

День Святого Губерта урочисто відзначається в усіх країнах Європи, у великих та малих містах, в мисливських колективах та великих організаціях.

Традиційно вранці проводиться свята меса зі зверненням та благословенням мисливців та їхніх собак. У багатьох місцях проходять паради мисливських упряжок та виставки трофеїв, а також уроки для дітей. Потім проводиться полювання і шанування дичини. Увечері бал. Деякі колективи та організації наступного дня влаштовують свято для городян та пригощають усіх їжею, приготованою з м'яса добутих напередодні ввечері тварин, поєднуючи таким чином мисливців та решту громади.

Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь зичить всій мисливській спільноті України, і особливо її захисникам, - перемоги, благополуччя та молитовного заступництва Св. Губерта.