Директор "Карітасу Кривий Ріг": допомога потерпілим від підриву Каховської ГЕС
  • Суб, 10/06/2023 - 22:17
В інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News отець Іван Талайло, настоятель парафії святого Миколая Чудотворця УГКЦ в місті Кривий Ріг та директор місцевого Карітасу, прокоментував ситуацію, що скалася внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС, та розповів про те, як Карітас допомагає потерпілим від цієї трагедії.

«Тільки з часом можна буде оцінити масштаби цієї трагедії», – зазначає в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News отець Іван Талайло, настоятель парафії святого Миколая Чудотворця УГКЦ в місті Кривий Ріг та директор місцевого Карітасу, коментуючи наслідки знищення греблі Каховської ГЕС.

Допомога в Херсоні

Священик розповів, що в четвер, 8 червня, він з деякими представниками БФ «Карітас Кривий Ріг» їздили в Херсон. «Тут багато організацій підключилися до допомоги, забезпечуючи людей базовими речами (продуктами, водою тощо), – зазначив він. – Тому ми моніторимо ситуацію, спілкуємося з владою і стараємося оцінити, якої допомоги потребуватимуть люди через один-два тижні. Тому що люди в затоплених населених пунктах, які нижче ГЕС, переважно, не хочуть евакуюватися, лише приблизно 10 % евакуювалися. Вони залишаються поблизу своїх сіл, чекають, коли вода спаде, і будуть повертатися додому, якщо матимуть куди повертатися. І тому ми хочемо допомагати їм і бути максимально корисними програмно».

Отець Іван додав, що «Карітас Кривий Ріг» розвозить у села Криворізького району і на Херсонщину приблизно 5 тон питної води в день. В одному із затоплених сіл біля Херсона він побачив повністю зруйнований приватний будинок. «Будинок був старенький, і він просто провалився, – каже він. – І я розумію, що ті люди, які там жили, залишились без нічого. Там за годину вода підійшла, і вони лише з документами і сумочкою втекли з дому. І тому цим людям потрібна буде максимально комплексна допомога».

Директор БФ «Карітас Кривий Ріг» розповів, що в одному із сіл поблизу Херсона вони планують створити хаб, щоб доставляти допомогу потерпілим. «Ми не можемо робити це в Херсоні, – пояснив він, – тому що це дуже небезпечна зона через обстріли, навіть вчора одна людина загинула, і ми мусимо намагатися робити добро таким чином, щоб ці люди, які це роблять, також не постраждали, бо ми несемо відповідальність за своїх працівників і волонтерів».

Небезпека залишиться, навіть після спаду води

Отець Іван Талайло зауважив, що підтоплені населені пункти залишатимуться небезпечними навіть тоді, коли вода відійде, бо вони постійно перебувають під обстрілами російської армії, розміщеної на лівобережжі. «Також коли ми були в Херсоні, над нами літали дрони, над нами було чути постріли, і тому ми старалися відповідально до цього віднестися. А люди, які живуть там, вже звикли до цього, у них вже немає страху, і це дуже погано, тому що людина не відчуває небезпеки, тому, на жаль, іноді трапляється так, що люди гинуть».

Руйнування будинків та інші руйнівні наслідки

Серед наслідків повені, за словами директора БФ «Карітасу Кривий Ріг», – пошкодження не лише приватних будинків, але й багатоповерхівок. «В Херсоні ми розмовляли з інженером, який розповів, що п'ятиповерхові будинки, наприклад, мають дуже слабкі фундаменти, земля дуже сильно намокає, і вони, як мінімум, матимуть дуже великі тріщини, і жити в них буде небезпечно», – каже священик.

У ЗМІ бачимо, що українці спрямовують свої зусилля також і на те, щоб врятувати тварин, багато з яких, на жаль, потонули, і це теж, може створити санітарні проблеми. Отець Іван додав, що ми ще не знаємо про шкоду, якої ця катастрофа завдала на лівому березі Дніпра, який перебуває під російською окупацією. Священик каже, що там є затоплені кладовища, багато мінних полів змито водою... «Думаю, що тільки з часом можна буде оцінити масштаби трагедії», – із сумом підкреслює він.

Ситуація в Кривому Розі

Наслідки трагедії відчувають також і в інших сусідніх регіонах. Отець Іван каже, що в Кривому Розі та в навколишніх селах вже є проблеми з питною водою. «Якщо не буде знайдено рішення, то через півтора місяця припиниться водопостачання в чотири райони міста», – каже він, додаючи, що вже тепер тиск води в багатоквартирних будинках цих мікрорайонів знизився, і з метою економії міська адміністрація оголосила про відключення водопостачання на кілька годин у нічний час. Священик додав, що до БФ «Карітас Кривий Ріг» надійшли повідомлення від людей з деяких сіл навколо Кривого Рогу про те, що в їхніх криницях зникла вода, і вони просять про питну воду. «Тому ми стараємося закупити якомога більше питної води, бо розуміємо, що найближчим часом ситуація буде погіршуватися».

Молитва як підтримка у непрості часи

Відповідаючи на запитання про те, що йому допомагає давати собі раду з великим обсягом праці, отець Іван Талайло зазначив, що владика Степан Меньок, Донецький Екзарх УГКЦ, який у свято Зіслання Святого Духа відвідав їхню парафію Святого Миколая Чудотворця в Кривому Розі, помітив його втому і порадив відпочивати. «Ну, бачите, якраз цього тижня свіжа біда і нема коли відпочивати, – зазначив священик. – Думаю, що будемо відпочивати після того, як переживемо такий важкий час. Але наша команда і Карітасу, і парафії, кожен день має спільну молитву зранку, ввечері і кожної неділі. Тому я думаю, що це основне, що нас тримає і дає нам сили. Ми розуміємо, що зараз дуже важливий час, і хто, як не ми, має проявляти свою турботу і надавати допомогу. І тому ми це робимо. А колись прийде час, коли можна буде згадувати, що нам це вдалося і саме через нас люди отримали допомогу, коли потребували. За це велика подяка Богові, що Він доручив нам таку справу».