Директор Шпиталю Шептицького про екуменічну співпрацю
  • Пон, 27/06/2016 - 13:49

Всечесний Отче, візит кардинала П’єтро Пароліна в Україну побудив в чергове інтерес до принципів, якими керуються католицькі установи у наданні допомоги потребуючим. Тому питання до Вас: чи Шпиталь митрополита Шептицького надає допомогу виключно греко-католикам?

Це трохи не так. Шпиталь Шептицького від часів свого заснування був простором міжрелігійного та міжконфесійного діалогу. Сам Митрополит Андрей, уділяючи благословення  на створення Народної Лічниці, далекоглядно настановляв, що в цьому лікувальному закладі медичну допомогу повинні отримувати усі потребуючі люди, незалежно від національності та віросповідання.

І наш Шпиталь продовжує цю традицію великого Митрополита. Адже сьогодні саме в соціальній та медичній сферах міжконфесійний діалог ведеться особливо активно – християни різних конфесій чітко усвідомили, що у секуляризованому світі здійснення харитативної місії християнства не можливе без спільних зусиль.

Шпиталь активно співпрацює із представниками різних конфесій, щоб виконати якнайкраще свою місію допомоги тим хто її потребує.

Чи є якісь конкретні приклади такої співпраці?

Нещодавно одна протестантська громада з Швейцарії зібрала кошти для створення внутрішньої телефонної мережі Шпиталю, а також подбала про приїзд свого фахівця – волонтера для проведення інсталяційних робіт. Реалізований проект дає змогу пришвидшити організаційно-виробничі процеси, і, тим самим вдосконалити якість обслуговування, а також скоротити час, який затрачають пацієнти на обслуговування в Шпиталі.

Також, ось уже три роки поспіль ще одна протестантська громада з м. Берлін щороку фінансує закупівлю медичного обладнання та господарських засобів, необхідних для функціонування Шпиталю.

Найсвіжішим прикладом такої співпраці стала закупівля відеогастроскопу вартістю 25 000UA Церквою Ісуса Христа святих останніх днів в Україні. Використання апарату нового покоління дасть змогу значно підвищити ефективність і якість обслуговування пацієнтів Шпиталю.

Таким чином окрім властивого служіння людині в соціальній та медичній сферах Шпиталь є простором, який наближає і об’єднує людей, допомагає поглибити розуміння заповіді любові до ближнього і бачити можливості відчути Милосердя Бога, який надихає людей на добро.