Діти за мир! Карітас провів символічний флешмоб «Світло миру»
  • Втр, 26/09/2017 - 13:45

Днями Карітас Івано-Франківськ разом з учнями школи-ліцею № 23 провели символічний флешмоб, присвячений Міжнародному дню миру, під назвою «Світло миру». Виклали свічками голуба та запали їх, як символ миру та світлого майбутнього.

Школярі співали пісні про мир та малювали малюнки на асфальті. Одні діти, на щастя, не знають, що таке війна, інші вже чули звуки пострілів та вибухи гранат. Діана Данилюк три роки тому приїхала у Франківськ з Єнакієвого Донецької області. Дівчина тут вже три роки, знайшла нових друзів, однак не полишає мріяти про рідну домівку.

«Я пам'ятаю, як у Єнакієвому співали гімн України, – каже школярка, – і зараз я мрію про те, що б знову почути українську мову у рідному місті».

У школі-ліцеї № 23 навчається близько двадцяти дітей зі сходу України та АР Крим. Школярі залюбки долучилися до святкування Дня миру – малювали плакати «Мир очима дітей», виготовляли картини у техніці декупаж та робили колажі.

Для дітей влаштували «живу бібліотеку» – до них завітав ветеран визвольних змагань Михайло Мулик, учасники АТО Роман Дзібій та Роман Дземан, а також переселенка з Луганської області Тетяна Сумкіна. Кожен розповів свою історію.

Франківський Карітас з самого початку військового конфлікту на Донбасі опікувався переселенцями. Перші вимушено переміщені особи, які прибули у Івано-Франківськ зі сходу України та АР Крим, отримали гуманітарну допомогу – продукти харчування, речі першої необхідності, медикаменти. Також кожен мав можливість скористатися послугами психолога.

«Спільними заходами ми гуртуємо громаду, будуємо мир зсередини, аби ніхто не відчував себе покинутим сам на сам зі своїми проблемами, – каже директор Карітасу отець Володимир Чорній, – і нехай запалені сьогодні свічки принесуть тепло, надію та мир у наші душі та серця».

Наразі благодійний фонд допомагає переселенцям інтегруватися у місцеву громаду та почувати себе, як вдома. На базі Карітасу проводяться дружні зустрічі переселенців, учасників АТО та місцевих мешканців, організовується дозвілля для дітей та батьків, різноманітні майстер-класи та екскурсії.

Захід відбувся у рамках проекту «Об’єднуючи людей заради миру» за підтримки Карітас Німеччини та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.