Дж. Вайґель: "Українське питання є і його слід розуміти як питання Америки"
  • Чтв, 22/02/2024 - 14:32

“Інтерес до війни в Україні падає, і це прикро. Американці надто часто зайняті своїми справами. Українське питання є і його слід розуміти як американське”, – сказав в інтерв’ю КАІ американський інтелектуал і теолог проф. Джордж Вайґель.

24 лютого – друга річниця російської агресії проти України. Після майже двох років війни під час бойових дій загинули сотні тисяч людей. Ситуація в Україні викликала великий інтерес у лютому 2022 року, але з часом увага медіа та суспільства почала падати. Американський професор, філософ і теолог Джордж Вайґель розповів КАІ про те, як зараз американці сприймають цю війну, як американська церква підтримує Україну та майбутню президентську кампанію в США.

Проф. Вайґель зазначив, що нинішня війна в Україні "для розсудливих американців означає, що Путін намагається змінити вирок історії холодної війни". “І цьому треба покласти край”, — наголосив професор.

Він звернув увагу на залучення американської Католицької Церкви до допомоги Україні. “Церква дуже залучена, особливо через різні католицькі благодійні організації. Лише «Лицарі Колумба» зібрали понад 26 мільйонів доларів на допомогу Україні”, – сказав він. На думку теолога, потужним речником української справи є архиєпископ Борис Ґудзяк, Архиєпископ Філадельфійський УГКЦ у США. Він наголосив, що "українське питання є і його слід розуміти як питання Америки". У контексті кампанії щодо листопадових президентських виборів у США професор оцінив, що тема ситуації в Україні, безумовно, повинна відігравати важливу роль перед виборами.

На запитання про феномен Дональда Трампа та звідки така висока його підтримка серед американців, проф. Вайґель відповів, що “також дивується”. Він заявив, що публічно виступав проти висунення Трампа в 2016 році. “Я не голосував за нього ні в 2016, ні в 2020 році. Якщо цього року його висунуть республіканці, я точно не проголосую за нього, а це означатиме треті президентські вибори поспіль, на яких я не зможу проголосувати ні за кандидата від республіканців, ні за кандидата від демократів”, – зізнався теолог. Вайґель описав Трампа як "вульгарного, з менталітетом п'ятирічної дитини та без відчуття пристойності". “Той факт, що люди не бачать цього або готові ігнорувати це, тому що вони думають, що він збирається забезпечити швидке вирішення проблем Америки, дуже, дуже тривожний”, – додав він.

Американський інтелектуал також згадав Джо Байдена, який балотується на другий термін. “Я також скажу, що це ганьба, що президент Байден, який явно страждає на деменцію, знову балотується. Один старий нарцис досить поганий, два старі нарциси небезпечні", – підсумував проф. Вайґель.