Джордж Вайґель порівнює Патріарха Кіріла з Адольфом Гітлером: «Однакова шкала божевілля»
  • Чтв, 11/04/2024 - 11:38

Патріарх Московський Кіріл богохулить, використовуючи Євангеліє в ідеологічних цілях,- вважає американський публіцист і біограф св. Івана Павла ІІ, Джордж Вайґель. Автор має на увазі Загальні російські народні збори, які зібралися наприкінці березня в Храмі Христа Спасителя в москві. Лунали гасла про «священну війну» і «катехонічну» місію росії.

Асамблея прийняла документ під назвою «Сьогодення і майбутнє русского мира», інформує pch24.pl.

За словами Джорджа Вайґеля, у цій ситуації можна говорити про «брехню та єресь, об’єднані в одну велику фальсифікацію історії та рецепт геноцидної політики, побудованої навколо ідеології «русского мира», головним пропагандистом якої є Патріарх Кіріл». На думку публіциста, доречною аналогією буде те, що зробив Адольф Гітлер. «Вибачте мене за порівняння з 1930-ми роками, яке декому може здатися дивним або огидним, але ми маємо справу з божевіллям масштабу «Mein Kampf». Однак до такого божевілля потрібно ставитися серйозно. Подібно до того, як загиблий митець і політичний агітатор, який писав свої нісенітниці у в’язниці Ландсберг у 1924 році, сприймав свої ідеологічні образи та геополітичні цілі зі смертельною серйозністю... так і редактори [російського документу, про який йдеться] сприймають майбутнє, про яке вони говорять, незалежно від того, наскільки божевільним та смертельно серйозним це може здаватися, і наскільки поганими є його передбачувані виправдання».

На думку публіциста, люди, які не здатні зрозуміти жах цього божевілля, небезпечні - як для США, так і для миру у всьому світі. Вайґель прямо згадав таких людей, як Такер Карлсон, Дж. Д. Венс і республіканці з Палати представників, які голосували проти двопартійної резолюції про викрадення українських дітей росіянами.

Джордж Вайґель вважає, що Святий Престол має брати участь у боротьбі з російським наративом, заохочуючи всіх християнських лідерів засуджувати єретичні заяви росіян про те, що війна проти України є «священною війною» і що російський народ має якусь «месіанську місію».