Дзвін дзвонів як екзорцизм
  • Втр, 13/06/2023 - 19:19

Яким чудовим є дзвін церковних дзвонів! Вони будять нас, коли сонце встає з-за горизонту; в полудень їхній звук нагадує про молитву «Ангел Господній»; вони символічно прощаються з днем, коли сонце велично йде до заходу, звіщаючи про перші ознаки ночі, що наближається і невдовзі покриє всю околицю.

Їхній урочистий і мелодійний дзвін, що доноситься з-далека, сам по собі налаштовує чутливу католицьку душу на піднесений настрій.

Знаково, що затверділих грішників дуже дратує цей чудовий дзвін. Він дратує їх до тієї міри, що деякі з цих нещасних організовують антицерковні акції (і навіть подають на парафії до суду), звертаючись до влади з проханням заборонити биття у церковні дзвони. І це все з підтекстом, що дзвони заважають їм відпочивати…

Дзвін дзвонів є наче голосом Бога. Вони є свого роду Його благословенням для усієї околиці. А стали вони таким благословенням через обряд посвячення дзвону. Ніщо не може краще пояснити символіку дзвону, аніж обряд їхньої посвяти. Молитви, які виголошуються під час цього обряду, пояснюють їхнє глибоке значення:

Владико пресвятий, смиренно молимо Тебе:

… дзвін цей…благослови і освяти, і влий в нього силу благодаті Твоєї,

щоб коли почують вірні раби Твої голос звуку його,

укріпилися в благочесті і вірі, і мужньо стали проти всіх диявольських замірів,

і перемогли їх молитвами та повсякчасними славословленнями Тебе, істинного Бога,

до церкви ж на молитву вдень і вночі поспішно ведені були.

Щоб через голос його вгамувалися, стихли і припинилися небезпечні бурі вітряні,

гради і вихори, страшні громи і блискавки та всі згубні стихії.

Безсумнівно, дзвін дзвонів має щось від екзорцизму. Саме тому одержимі часто відчувають великий неспокій, коли чують цей дзвін.

І на завершення – цікава історія, пов’язана із дзвонами.

10 серпня 997 року мусульмани напали на базиліку в Сантьяго-де-Компостела в Іспанії і осквернили її. Вони забрали в полон християн і наказали їм нести на плечах місцевий дзвін понад 770 км – аж до Кордоби, де в місцевій великій мечеті він служив за освітлення…

Через понад 200 років, коли в 1236 році король Іспанії св. Фердинанд ІІІ відшукав Кордобу, він одразу наказав прихильникам Аллаха перенести дзвін (на плечах) до Толедо в Кастилії, а деякі джерела повідомляють, що навіть повернути до Сантьяго-де-Компостела.

Тож, знайдімо хвильку посеред дня, щоб вслухатись у дзвін церковних дзвонів. Це – благословення самого Бога.

За матеріалами pch24.pl

І, до речі, хочемо нагадати, що у Львівській Архиєпархії УГКЦ запрошують охочих навчатися у Школі дзвонарства.