Еліо Ґверр’еро про причини написання біографії Папи Бенедикт ХVІ
  • Чтв, 06/10/2016 - 14:02

 «Його відставка і здивування церковних кіл – це саме те. що спонукало мене до написання біографії Йозефа Рацінґера. Я був впевнений, що рішення про відставку Бенедикта ХVІ прийшло з його глибокого розуміння Петрового служіння, яке він сприймав саме як служіння. Саме розуміння, що він не має сил його вершити Бенедикт ХVІ відчув потребу, чи радше обов’язок зректися й залишитись єпископом-емеритом Риму», - пише Еліо Ґверр’еро письменник і теолог, пояснюючи причини написання книги «Слуга Божий і слуга людства. Біографія Папи Бенедикта ХVІ».

«Думаю, що потрібно наголосити, що й після зречення з папського служіння Бенедикт ХVІ і надалі продовжує жити «на подвір’ї св. Петра» в молитві й роздумах, але у великому спокої, а також і в дружбі та спільності із своїм наступником», - зауважує Ґвер’єро – «Коли Папа Франциск написав передмову до моєї книги, це було перший раз, що він промовив про стосунки Папи і папи-емерита. […] Папа-емерит не вмішується у рішення свого наступника, але і не живе у якомусь своєму світі, злий і розчарований. Він залишається близьким до Франциска, готовий послухати, але і надає Франциску свою молитовну підтримку й дружбу. Я бачу в цьому неймовірну модель навіть для невірних».

«Одним із головних скарбів, які Ратцінґер залишив Католицькій Церкві є Катехизм Католицької Церкви», - твердить біограф Папи-емерита – «У якості Префекта Конгрегації з питань віри і моралі він очолював Комісію, яка готувала цей Катехизм. Тоді, багато хто противився цьому. Але св. Іван Павло ІІ і кардинал Ратцінґер відчули потребу народу Божого в цьому стислому викладі католицької віри, щоб скріпити служіння Петра заради єдності Церкви. Саме кардинал Ратцінгер осмислив, провадив роботу, а частково й сам брав участь у роботі над Катехизмом, який без сумніву залишиться в житті Церкви на віки. Попередній Катехизм св. Пія V був в користуванні п’ять століть. Як Папа, Ратцінґер нам залишив потужне свічення віри, в часі коли криза віри спустошила деякі монаші спільноти в Церкві. Його свідчення віри завжди залишатиметься великим прикладом для Церкви».