Глава УГКЦ: «Нас чекають складні часи і ми вже зараз мусимо замислитися, як нам послужити тим, які будуть у найбільшій потребі»
  • Пон, 06/04/2020 - 12:44

Багато сімей, які сьогодні змушені не працювати, просто не мають засобів для існування. Нас чекають складні часи великої економічної скрути. Нас чекають непрості часи нашого державного будівництва. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Предстоятель пояснив, що бути християнином означає «пити чашу Господню», бути причасниками вічного життя, яке Він нам подає навіть зараз на цій Божественній Літургії. Але пити чашу Господню означає так само здійснювати в нашому щоденному житті місію того самого служіння, яке чинив і чинить повсякчасно наш Спаситель.

Не можна, вважає проповідник, бути причасником Його чаші, не будучи причасником того служіння для тих, хто його потребує.

«Служити – це є найвищий і єдиний привілей, який справжні християни шукають у цьому земному житті. Зараз у цих обставинах світової пандемії людство п'є гірку чашу. Можливо, ми ще навіть не відчули до кінця цієї гіркоти. Ми відчуваємо різні обмеження, відчуваємо, що мусимо змінювати наші звички. Але під час цієї гіркої чаші, яку п'є сьогодні людство, ми, християни, мусимо себе запитати: до якої місії, до якого служіння сьогодні нас з вами кличе Господь? Що він сьогодні робить, щоб нам разом з ним здійснити це Боже діло», – просить замислитися Глава Церкви.

Він вважає, що до кінця відповідь на це питання кожен сам має знайти. Бо кожному з нас Господь дає особливий вид, завдання, служіння іншій людині.

Але, за його словами, ми відчуваємо сьогодні, що наслідки цієї хвороби є не лише на тілі. «Ми бачимо, що світова економіка зупинилася. Одним із наслідків цього випробування буде справді непросте життя сучасного українця на своїй рідній землі…Ми знаємо, що найбільшими інвесторами в економіку України були наші заробітчани, багато з яких сьогодні більше не мають можливості послужити своїм рідним і своїй батьківщині», – сказав Предстоятель.

Ми сьогодні, як Церква, вважає Блаженніший Святослав, мусимо подумати, як нам, християнам України, послужити найбільш незахищеним людям у нашій країні. «Бо завтра тих, які не матимуть гроша на свій щоденний хліб, буде дуже багато. І ми вже зараз мусимо замислитися, як нам послужити тим, хто буде в найбільшій скруті й потребі», – стверджує архиєрей.

Він висловив щиру вдячність мирянам, які навіть у обставинах карантину знайшли різні способи, як здійснювати соціальне служіння, як онлайн поділитися грішми.

Пити чашу Господню означає кожному відчути відповідальність не тільки за здоров'я, а й за життя найбільш потребуючих поруч із нами.

«Ми маємо послужити, і як буде потрібно, то віддати те, що ми маємо, те, що вміємо, те, що знаємо, і, врешті, те, ким ми є. Лише тоді ми виконаємо те завдання, ту місію, яку сьогодні сам Христос іде чинити щодо кожного з нас», – закликає Глава УГКЦ.