Християни закликали молитися під час Міжнародного дня молитви за переслідуваних вірян
  • Птн, 10/11/2023 - 18:57

Дві наступні неділі будуть значущими для всього християнського світу. В Міжнародний день молитви за переслідувану Церкву багато конфесій об’єднаються у молитві на знак солідарності зі своїми братами і сестрами у Христі, які зазнають переслідувань та навіть смерті за свою віру.

Вже більше двох десятиліть Всесвітній євангельський альянс організовує Міжнародний день молитви за переслідувану Церкву, а також заохочуює до участі  інші релігійні організації. 

Open Doors – це організація, що слідкує за переслідуваннями християн. За її даними, у понад 60 країнах більше 360 мільйонів послідовників Христа відчувають себе в небезпеці, пише Всеукраїнський Собор, посилаючись на Сhristian Post.

У своєму щорічному звіті за 2022 рік World Watch List Open Doors повідомила, що понад 5621 християн було вбито за їхню віру, з яких 90% - лише в Нігерії.

Існують різні християнські правозахисні організації, такі як Open Doors US і The Voice of the Martyrs, що пропонують безкоштовні ресурси для комунікації. Окрім того, на цих платформах знаходяться молитовні посібники, які допомагають церквам та невеликим групам вірян організувати зібрання для IDOP.

Райан Браун, генеральний директор Open Doors US, у своєму інтерв’ю для The Christian Post неодноразово підкреслює необхідність молитви в місії організації боротьби з глобальним переслідуванням послідовників Христа. Він наголошує, що саме молитва нагадує християнам про Божу силу. 

«Серце Христа сповнене смутком і болем за переслідувану церкву. Молитва дозволяє нам приєднатися до Батьківської турботи та пристрасті у служінні цим Його послідовникам», – сказав Браун. 

Директор Open Doors US також наголосив, що IDOP (International Day of Prayer) є можливістю для мільйонів християн у всьому світі підтримати своїх братів і сестер у Христі, що зазнають переслідувань, та показати свою небайдужість до їхнього становища.  

Райан Браун підкреслив стурбованість тим, що західне суспільство настільки глибоко поглинуте власними повсякденними справами, що часом не здатне зрозуміти тих, хто зазнає постійних переслідувань на релігійній основі. 

Новий генеральний директор вважає, що ті, хто попри заборону сповідувати свої християнські цінності, відмовляються асимілюватися в культуру, у якій проживають, повинні стати прикладом для людей, що мають необмежену свободу, в тому числі релігійну.

На жаль, висновки щорічного Всесвітнього списку спостереження за переслідуванням християн є невтішними, а отже Браун вкотре закликає послідовників Христа наполегливо звертатися до Нього у своїх молитвах. 

Серед країн, в яких християни зазнають постійного переслідування, Північна Корея є першою в списку на веб-сайті Open Doors. Китай також є країною, в якій державні органи влади залякують та пригнічують вірян. 

Крім того, Браун в інтерв’ю навів приклад Нігерії, країни, в якій християни часто зазнають насилля. За оцінками Міжнародного товариства громадянських свобод і верховенства права у 2022 році в Нігерії було вбито щонайменше 5000 християн, і близько 1000 були вбиті протягом перших трьох місяців 2023 року.

IDOP – особливий період часу, в який Open Doors пропонує церквам поділитися власними ресурсами, такими як нотатки проповідей, посібники для молитовних зборів та інше, аби полегшити поширення проповіді Євангелія в країнах, де цю інформацію нелегко отримати. Проте Райан Браун сподівається, що інформація про необхідність молитовної підтримки переслідуваних християн відгукнеться не лише  в серцях проповідників, а й в рядових вірян.

Але й також він не хоче, аби це була лише щорічна одноразова акція.

«Мета полягає не в тому, щоб це обов’язково мало місце один раз на день або раз на рік, а в тому, щоб це стало трампліном до того, що це буде постійним і важливим елементом наших щоденних молитов», — говорить генеральний директор.

На своєму веб-сайті  WEA  також запропоновані різноманітні ресурси, що включають в себе відео та графіку. 

Представники WEA, збираючись на молитву за переслідуваних вірян, знаходять надію та силу в Святому Письмі, а саме в 2 Коринтян 4:10: «Цей потужний біблійний текст нагадує нам, що хоча переслідування можуть вразити послідовників Христа, вони не знищать їхню віру». 

«Стійкість і непохитна довіра до Бога, які виявляють наші переслідувані брати і сестри, є свідченням незмінної сили Христа в їхньому житті», – йдеться далі. 

Не забудьте схилитися в щирій молитві в IDOP. Але, окрім того, подякуйте Богу за можливість вільно сповідувати свою віру сьогодні. Давайте намагатися всіма силами допомогти тим, хто готовий жертвувати життям задля проповіді Євангелія в найнебезпечніших куточках нашої планети.