Християни – живий щит
  • Птн, 13/03/2015 - 01:20

Ісламісти використовують викрадених сирійських християн як живий щит. Ситуація в країні щоразу погіршується. Одночасно видається, що міжнародна спільнота сприймає війну в Сирії як черговий забутий конфлікт. Таким чином характеризує стан справ на своєму п’ятому році війни Архиєпископ Маріо Зенарі.

Апостольський нунцій в Дамаску інформує про те, що не вдалося звільнити всі 52 християнські родини на кордоні з Туреччиною, про що повідомляли вчора. Ескортовані членами Ісламської Держави автобуси  із останніми християнами попали у засідку. «Ісламісти не лише не звільнили християн, але викрали нових, щоб прикриватись ними в часі повернення назад» - повідомив Архиєпископ Зенарі.

«Це не перший раз цивільних використовують як живий щит. Можу сказати, що за останні тижні конфлікт посилився. Це відчувається також у Дамаску… Ми повинні бути свідомі того, що за п’ять дні Сирія, на жаль, увійде у п’ятий рік громадянської війни, а швидше регіональної війни, зважаючи на інтереси, які тут пересікаються. Панує переконання, що насильство ще більше посилиться… На сирійський конфлікт негативно вплинув наплив джихадитсів ззовні: з Кавказу, але також з арабських країн. Власне вони, не знаючи сирійських реалій, в тому числі і вкладу християн у суспільний і культурний розвиток цієї країни, стали серйозною загрозою для місцевої християнської спільноти. Стримання напливу джихадитсів є необхідним і важливим кроком, який треба зробити» - вважає єрарх.

Наслідки чотирьох років війни в Сирії вражають: 200 тисяч вбитих (третина з них цивільні), 4 мільйони внутрішніх біженців і 2 мільйони осіб, які втекли у сусідні країни.