Хроніка Синоду: заклик патріарха Юнана
  • Птн, 09/10/2015 - 16:42

На брифінгу 8 жовтня у прес-службі Апостольського Престолу про роботу асамблеї Синоду розповіли її учасники.

Це були доповідачі малих робочих груп: кардинал Менікеллі, архієпископ Пальмер-Букле і Патріарх Сирійської католицької Церкви Ігнатій Юсуф ІІІ Юнан, який звернувся з закликом до західного суспільства – «не забувати про християн на Близькому Сході». Християнські родини, сказав він, часто виявляються поділеними, роблячи усе можливе, аби вийти з «пекла, у якому вони живуть у Сирії та Іраку». Патріарх пояснив, що Церкві не вдається переконати молоде покоління не залишати землю, на якій християнство пустило коріння, і нагадав, що сотні людей залишаються заручниками ісламських терористів. «Ми відчуваємо, що Європа і Америка нас забули і зрадили», - додав з гіркотою предстоятель Сирійської католицької Церкви.

Повертаючись до тематики Синоду, монс. Пальмер-Букле з Гани запевнив, що питання, які обговорюються на асамблеї, не стосуються лише Європи, але охоплюють Церкву у всьому світі.

Кардинал Едоардо Менікеллі поділився деякими подробицями праці в малих групах і розповів, що Отці Синоду обговорювали і питання жіночого дияконату.

Прес-секретарю Святого Престолу, отцю Федеріко Ломбарді, поставили запитання про те, що означає «конспіративна герменевтика» - вираз, що приписується Папі Франциску в його промові 6 жовтня, який він використав щодо тих, хто передає інформацію про Синод у ЗМІ. Отець Ломбарді не спростував, що Папа міг вжити такий вираз, хоча він був процитований іншими джерелами. «Вочевидь, це значить, що не слід думати про якісь змови. Ми повинні дивитись на Синод як на процес обміну думками, спілкування, яке відбувається спокійно і щиро, і непотрібно видивлятись у ньому якісь приватні інтереси або спроби маніпулювати».