Єпископи з Польщі висловлюють солідарність з українцями
  • Птн, 06/12/2013 - 11:23

Вирази молитовної солідарності з українським народом і духовну єдність з громадянами України, які беруть особливу відповідальність за долю своєї батьківщини, висловили в четвер єпископи римо-католицького та греко-католицького обрядів з Польщі. «Україна заслуговує на те, щоб її громадяни могли жити гідно, а їхні права були в пошані. (Ці права – ред.) спираються на універсальні цінності, що виросли зі спільного християнського коріння», – мовиться у листі Єпископату Польщі, адресованому Українській греко-католицькій церкві та архієпископові Мєчиславу Мокшицькому, львівському митрополитові латинського обряду. Автори листа декларують: «Нашою молитвою охопимо вашу батьківщину, з якою Польщу об’єднують братерські і добросусідські зв’язки та багато сфер співробітництва».

Єпископи нагадують, що кілька місяців тому, 28-го червня, у Варшаві підписано спільну декларацію обох церков з приводу 70-ліття Волинської трагедії, в якій підкреслено, що «співпраця вільної України та вільної Польщі необхідна для того, щоб у цій частині Європи панував мир, була забезпечена свобода віросповідання кожного, а права людини не опинялися під загрозою». Тодішні слова Римо- і Греко-католицької церков у Польщі та Україні «звінчують кількадесятирічний період примирення між нашими Церквами і народами, і мають велике історичне значення (...). Одночасно, є зобов’язанням до солідарності й молитви у цей важкий і заодно зламний момент, який сьогодні переживає Україна», – пишуть єпископи.

Греко-католицькі єпископи з Польщі написали, що звертаються до Бога з молитвою про мудрість і повагу до громадянських прав для тих, хто має у своїх руках владу в Україні, щоб не дійшло до проливання братньої крові і щоб не сталося порушення територіальної інтегральності України як держави.

Джерело: http://www.polradio.pl