Ікона Божого Милосердя мандруватиме світом до Ювілею Відкуплення
  • Втр, 09/04/2024 - 15:58

Паломницька Ікона Божого Милосердя розпочала свою мандрівку країнами світу, в рамках приготування до Ювілею двохтисячоліття Відкуплення, що відзначатиметься у 2033 році.

 

В неділю, 7 квітня 2024 р., присвячену Божому Милосердю, якою завершується пасхальна октава згідно з латинською традицією, розпочалося міжнародне паломництво спеціальної ікони Божого Милосердя. Воно розпочалося в році, що присвячений молитві, та триватиме до 2033 року, в якому відзначатиметься двохтисячоліття Відкуплення. Ікону поблагословив Папа Франциск 6 листопада 2023 року, під час аудієнції для представників Апостольського Братства Милосердя та «Малого Дому Милосердя» з міста Джели, розташованого на італійському острові Сицилія. Ікона була написана на замовлення убогих та волонтерів «Малого Дому Милосердя» з нагоди 25-ї річниці від заснування Апостольського Братства Милосердя та 10-ї річниці «Малого Дому Милосердя». Її виконано за правилами давньої візантійської техніки та з використанням канонічних матеріалів, як того вимагають інструкції, з додаванням мощів, серед яких, окрім св. Івана Павла ІІ та св. Фаустини Ковальської, проповідників Божого Милосердя, також вмонтовані мощі св. Терези від Дитятка Ісуса, св. Терези з Калькутти та блаженного Карла Акутіса.

Нести образ по всьому світу

Отець Паскуліно Ді Діо, засновник «Малого Дому Милосердя», розповів, що «доручення Папи Франциска було чітким: нести образ по церквах, площах і домівках світу до 2033 року, Ювілейного року, в якому відзначатиметься двохтисячоліття Відкуплення». «Цю місію Папа доручив волонтерам та мешканцям “Малого Дому Милосердя” в Джелі, коли зустрівся з ними на початку листопада минулого року, щоб поблагословити паломницьку ікону Милосердя, яка мандруватиме всіма куточками планети», – додав священник. За його словами, «вибір першої неділі після Пасхи, зроблений Іваном Павлом ІІ у 2000 році, має свій глибокий богословський сенс: він вказує на тісний зв’язок між пасхальною Тайною Відкуплення і святом Милосердя, яке завершує октаву Пасхи. Ісус вказав святій Фаустині, як святкувати це свято, попросивши урочисто посвятити і публічно вшановувати в цей день образ Божого Милосердя».

Маяк світла і надії в темряві страждань

На прохання Єпископа Риму, отець Паскуаліно Ді Діо у 2013 році заснував «Малий Дім Милосердя». Завдяки праці волонтерів тут відбуваються різноманітні заходи солідарності, такі як центр слухання, роздавання продуктів та одягу, їдальня, гуртожиток, медична клініка та інші ініціативи.

У власноруч написаному листі, надісланому о. Паскуаліно, Папа Франциск описує «Малий Дім Милосердя» як «маяк світла і надії в темряві страждань та зневіри». А на приватній аудієнції, що відбулася 6 листопада 2023 року для 300 паломників з Джели, він зазначив: «Ви піддалися тому, щоб вас спровокували і занепокоїли потреби братів і сестер, яких Бог поставив на вашому шляху, особливо найменших і найнужденніших. У цей час невизначеності між пандеміями і війнами сильно звучать слова милосердного Ісуса, довірені тоді польській містичці: “Людство не знайде миру, доки не звернеться з довір’ям до Мого Милосердя”».