Ірак: президент відкликав визнання католицького лідера Луїса Сако
  • Втр, 18/07/2023 - 15:12

Кардинал Луї Сако, патріарх Халдейської Католицької Церкви, оголосив у суботу про те, що йде зі своєї посади в Багдаді після того, як президент Іраку Абдул Рашид відкликав декрет, яким його визнавали главою християнської церкви в Іраку.

Кардинал Сако зазначив, що переїде жити до монастиря в Курдистані – автономному регіоні Іраку, звідки і продовжуватиме управління Халдейською Церквою, пише CNA.

У заяві від 15 липня кардинал Сако назвав дії президента, які ставлять під сумнів його спроможність контролювати активи Церкви у країні, «безпрецедентними» та «нечесними».

«На жаль, ми живемо в Іраку посеред широкої мережі особистої вигоди, вузької фракційності та лицемірства, що утворили безпрецедентний політичний, національний та моральний хаос, який зараз все більше і більше вкорінюється»,- написав кардинал. – «Саме тому я вирішив покинути патріархальне управління в Багдаді».

«Закликаю християн залишатись у їхній вірі, яка є їхньою розрадою, силою, світлом та життям, а також у їхній національній ідентичності допоки не пройде шторм з Божою допомогою», - додав кардинал Сако. – «Нехай Бог допоможе безпомічним християнам та іракцям».

75-річний Луї Сако є членом колегії кардиналів, патріархом Багдаду, главою Халдейської Католицької Церкви, що налічує сотні тисяч вірних по всьому світі (в Іраку близько 300 тисяч, що становить 80% християнського населення країни).

Офіційна заява, що визнає Сако главою Церкви в Іраку носить назву «Республіканський декрет №147» і була видана у 2013 році колишнім президентом Іраку Халалом Талабані.

Як повідомили у прес-службі Халдейського Патріархату, такі заяви видавались ще від Середньовіччя і зараз є дуже поширеним способом визнавати легітимність релігійних меншин у цьому регіоні.

Сам президент Рашид пояснив своє рішення відкликати декрет таким чином, що хотів виправити конституційну помилку, оскільки, за його словами, президент не має права призначати чи визнавати релігійних лідерів. За словами президента, це відкликання не змінює статусу Сако як патріарха, оскільки на це служіння його призначив та підтвердив Папа Франциск.

Кардинал Сако наголошує, що президент Іраку має на меті узурпувати владу та отримати контроль над Церковним управлінням і активами.

Халдейські єпископи США, Європи та Азії звернулись із листом до президента Рашида із проханням відмінити своє рішення.